Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2010. 09:04:40
WIKILEAKS

NATO je bio spreman na konfrontaciju s Rusijom

Latvijci su 2008. strahovali da bi u slučaju ruske intervencije stanje u zemlji bilo slično stanju na Kavkazu

NATO
NATO (Shutterstock)

NATO je izradio planove za zaštitu triju baltičkih država (Estonija, Litva i Latvija) od prijetnja iz Rusije, ističe se u diplomatskim depešama koje je objavio WikiLeaks, a u utorak je prenio The Guardian.

Plan koji je Sjevernoatlantski savez pripremio za Poljsku proširen je na sve tri bivše sovjetske republike s jakom ruskom manjinom pošto su one same zatražile dodatnu zaštitu od Rusije, po tim diplomatskim bilješkama koje je objavio britanski dnevnik The Guardian.

Rusko-gruzijska vojna avantura iz 2008. kada su se sukobili Tbilisi i Moskva koja je intervenirala kako bi, po onome što je službeno objavila, zaštitila prava ruske manjine u Gruziji, ostavila je traga u pamćenju stanovnika Baltika, vidi se u bilješkama koej pokazuju i da su američki čelnici tražili od baltičkih kolega da ostanu mirni kako ne bi naljutili Rusiju.

"Događaji u Gruziji zasjenili su sva ostala događanja ovdje, što odavno nije viđeno", ističe se u priopćenju američkog veleposlanstva u Rigi, koje je prenio New York Times koji je također imao pristup tim podatcima što su procurili u javnost.

Latvijci su tada strahovali da bi u slučaju ruske intervencije stanje u zemlji bilo slično stanju na Kavkazu, opet po diplomatskim depešama. Tri baltičke države ušle su u NATO 2004.(hina/metro-portal)

07.12.2010. 09:04:40
http://metro-portal.hr/nato-je-bio-spreman-na-konfrontaciju-s-rusijom/52313/