Metro-portal.hr

objavljeno 06.04.2013. 17:47:00
U ZDRAVLJU I BOLESTI

Natjerajte vašeg muškaraca da bude zdrav - bez imalo prigovaranja

Većina muškaraca ipak sluša svoje supruge i djevojke kada je zdravlje u pitanju, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako da to čini bolje

Muškarci mogu zdravo živjeti uz malo truda :)
Muškarci mogu zdravo živjeti uz malo truda :) (Shutterstock)

Statistika ne laže, žene žive prosječno čak 7 godina dulje nego muškarci. Kako idu stariji, muškarci isto tako imaju i tendenciju da se češće razboljevaju od žena. Pri tomu mnogi rade pogrešku da ignoriraju svoje zdravstveno stanje u godinama kada se većina problema još uvijek može na vrijeme spriječiti.

Prema istraživanju koje je provela američka Akademija obiteljskih liječnika, 78% oženjenih muškaraca kaže kako njihove supruge imaju vrlo važan utjecaj na odluku da posjećuju doktora. Donosimo vam nekoliko savjeta kako možete usmjeriti vašeg muškarca prema zdravijem životu, i to bez prigovaranja, krivnje i patroniziranja.

Nemojte zvučati kao pokvarena ploča

Ukoliko za vašeg muškarca imate nekakav zdravi savjet, slobodno mu ga recite ali držite se one - jedan, ali vrijedan. Ukoliko nešto ponavljate više puta, riskirate da zvučite patronizirajuće i naporno. Kad kažete nešto samo jednom ali sa čvrstim stavom, to ostavlja puno jači utisak i vaš će muškarac sigurno dobro razmisliti o tomu što ste mu rekli.

Planirajte zajedničke aktivnosti

Ukoliko smatrate da će vašem partneru koristiti fizička aktivnost, pronađite nešto u čemu oboje uživati (ili barem smatrate da bi mogli uživati) i dogovorite se da redovito to i radite. Šetajte nakon večere, provozajte se skupa biciklima, odmjerite snage u tenisu ili upišite tečaj plesa. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Indiani pokazalo je kako supružnici koji vježbaju skupa to rade češće od onih koji vježbaju sami te imaju puno manje šanse da odustanu od vježbanja.

Pričajte o obiteljskoj anamnezi

Kad ih upitate zašto ne žele ići doktoru, velika većina muškaraca odgovorit će kako se osjećaju sasvim dobro i da za to nema potrebe. Nažalost, veliki broj bolesti prikrada se na vrlo podmukao način te njihove negativne posljedice primijetimo kada smo već dobrano u zdravstvenim problemima. Visoki krvni tlak, šećer i kolesterol nasljedna su stanja koja nemaju gotovo nikakvih izvanjski vidljivih simptoma i mnogi saznaju da boluju od njih tek nakon srčanog ili moždanog udara. Ukoliko svog partnera upozorite kako je i njegov otac doživio srčani udar sa 50 godina, to nikako nije prigovaranje, već potvrda da ga volite i želite da još dugo bude s vama.

Pripremajte zdrave obroke koji će se i njemu svidjeti

Nije tajna da većina muškaraca obožava hranu s roštilja, međutim, jeste li znali da je pripremanje hrane na grillu istovremeno i  jedan je od najzdravijih načina pripreme, budući da se masni sokovi ne zadržavaju u hrani? Ražnjići ne moraju nužno biti napravljeni od masne svinjetine, složite mu zdravu i ukusnu verziju s povrćem i bijelim pilećim mesom. Ukoliko ne želite ovisiti o lijepom vremenu, investirajte u kvalitetan električni roštilj ili grill tavu od lijevanog željeza. Vaš će muškarac jesti zdravo i ukusno.

Pratite ga na pregled

Prema nekim istraživanjima, neki pacijenti zbog stresa ili šoka prečuju i do nevjerojatnih 98% informacija koje im kaže njihov liječnik u razgovoru nakon pregleda. Zbog ovoga je iznimno važno da vaš partner ima nekoga tko u tom trenutku može objektivnije pristupiti cijeloj situaciji. Prokomentirajte s njime informacije koje mu je dao liječnik i obzirno ga podsjetite (jednom!) da ne zaboravi što mu je rekao liječnik ukoliko primijetite da se ne drži savjeta.

Idite malim koracima do uspjeha

Zdrave se navike doista ne mogu steći preko noći. Ovo vrijedi tim više što su promjene u načinu života drastičnije, budući da im treba duže kako bi postale trajne. Počnite s malim stvarima: prestanite kupovati bijeli kruh i zamijenite ga raženim ili crnim, ne kupujte sokove prepune šećera već jedite svježe voće te parkirajte automobil na najdaljem parkingu trgovačkog centra i hodajte.

06.04.2013. 17:47:00
http://metro-portal.hr/natjerajte-vaseg-muskaraca-da-bude-zdrav-bez-imalo-prigovaranja/60487/