Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2020. 15:01:00
25FPS

Nathaniel Dorsky za posljednji dan festivala

Posljednji dan ovogodišnjeg festivala 25 FPS, koji završava večeras dodjelom nagrada u Kinu SC, donosi program s recentnim radovima legendarnog autora američke avangarde, Nathaniela Dorskog

Danas je kraj...
Danas je kraj... (Arhiva)

U okviru programa U fokusu prikazat će se radovi autora koji je na filmskoj sceni od šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada se istaknuo nizom poetskih filmova, uspoređivanih zbog svog specifičnog senzibilitetai s haiku-poezijom.

Kako se ističe u najavi, autorova privrženost celuloidu i preciznoj izradi filma proizlazi iz uvjerenja da film može i treba biti transcendentalno iskustvo, njegovi radovi ne postoje u digitalnom formatu i može ih se gledati isključivo projicirane s filma, pa je ovo jedinstvena prilika da ih se vidi.

Dorsky u svom radu istražuje filmsku srž, elemente i njihove međuodnose: svjetlosti, ritma, pogleda i reza.

Prikazat će se filmovi "Kolofon (za Ciklus Arboretum)", "Intermezzo", "Napjevi", "Zimsko sunce" i "Lamentacije", nastali u protekle dvije godine.

Riječ je o njegovim recentnim radovima koji, napominje se, proširuju njegovo istraživanje onoga što ponekad naziva „polivalentnom" montažom, otklonom od eksperimenata ruske avangarde dvadesetih, ali i od narativnih zahtjeva pop-kulture prema usavršavanju sposobnosti gledatelja da uočavaju suptilnosti određenih slika i složenu mrežu poveznica između njih.

Program je ostvaren u suradnji sa zagrebačkim Multimedijalnim institutom - klubom MaMa.

Tradicionalni program Žiri predstavlja u nedjelju donosi film po izboru člana Velikog žirija festivala, multimedijskog umjetnika Davora Sanvincentija, koji će upoznati publiku s metafilmskim klasikom "Salam Cinema" iranskog redatelja Mohsena Makhmalbafa.

To djelo o "okrutnoj i  zavodljivoj moći snimanja filma", nastao 1995. godine i premijerno prikazan u Cannesu, dovodi u pitanje naše poimanje istine i fikcije. Redatelj je u povodu obilježavanja stote obljetnice rođenja kinematografije, dao oglas u novine za audiciju. Na casting je stiglo više od stotinu potencijalnih glumaca zbog čega skoro izbiju neredi.

Festival završava u nedjelju projekcijom nagrađenih filmova, nakon što se proglase dobitnici festivalskog Grand prixa, Nagrade kritike i Green DCP.

Ulaz je besplatan, a za svaku projekciju treba preuzeti karte u sustavu Entrio, što je jedna od mjera sigurnosti koje smo uveli radi trenutačne epidemiološke situacije.
Nakon Zagreba, 16. izdanje 25 FPS-a održat će se, s najboljim filmovima i dijelom programa,  29. i 30. rujna u Art kinu u Rijeci.

 

27.09.2020. 15:01:00
http://metro-portal.hr/nathaniel-dorsky-za-posljednji-dan-festivala/127707/