Metro-portal.hr

objavljeno 15.02.2010. 16:02:02
SABOR

Nastavljena rasprava o promjenama Ustava

VIDEO - Članovi Odbora za Ustav izrazili su nezadovoljstvo jer nema pisanih dokumenata s prošlotjednih sastanaka Vlade i članova oporbe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/Cropix/Infopunkt)

Kao što je premijerka Kosor i najavila, rasprava o ustavnim promjenama vratila se na drugu stranu Markova trga, o Ustavu opet raspravljaju članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Najspornije je ostalo pitanje glasovanja hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Članovi odbora izrazili su nezadovoljstvo jer ne postoji nijedan pisani dokument sa prošlotjednih sastanaka članova vlade i oporbe.

Članovi odbora izrazili su nezadovoljstvo jer ne postoji nijedan pisani dokument s prošlotjednih sastanaka članova vlade i oporbe.

Potpredsjednik Odbora Josip Leko smatra da se promjeni Ustava pristupa po principu "tko će koga, malo Vlada malo Sabor, pa opet Vlada“, umjesto da se dogovori što treba mijenjati.

Goran Beus Richemberg podsjetio je na pitanje cenzusa za pokretanje postupka referenduma koji sada iznosi 10 posto od ukupnog broja birača.

"To je previsoki prag i treba ga svakako korigirati na dolje, na čak 2 ili 5 posto“, rekao je Beus koji smatra da se to pitanje treba dodatno raspraviti.

Milorad Pupovac smatra da je razumljivo da su pitanja glasovanja dijaspore osjetljiva i "da se vrtimo oko njih kao mačak oko vruće kaše. Ali moramo priznati da se svi bojimo da se opečemo“.

Pupovac je pokrenuo pitanje inicijativa civilnog društva i nevladinih udruga koje se žele uključiti u raspravu za promjenu Ustava i predložio da ih se ne isključuje samo zato što prijedlozi nisu došli od strane vladajuće koalicije i oporbe.

Predsjednik odbora Vladimir Šeks je pristao i izvijestio da će se saslušati sve zainteresirane strane. (Infopunkt/metro-portal)

15.02.2010. 16:02:02
http://metro-portal.hr/nastavljena-rasprava-o-promjenama-ustava/33152/