Metro-portal.hr

objavljeno 27.12.2009. 15:11:41
ČETVERO MRTVIH

Nastavljaju se sukobi iranske policije i prosvjednika

Oporbena internetska stranica Džaras prenosi da su se sukobi proširili i izvan Teherana, a četiri su osobe poginule

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Iranske snage sigurnosti suzavcem su u nedjelju rastjerivale oporbene pristaše po središtu Teherana, drugog dana sukoba koji se širi glavnim iranskim gradom, objavila je oporba na svojim internetskim stranicama.

Prosvjednici su zapalili policijski motocikl, a policija je blokirala ulice u tome području, navodi se na stranici, prenosi Reuters. Istovremeno, agencija AP navodi da su se tisuće interventnih policajaca i pripadnika elitnih postrojbi Čuvara revolucije rasporedile središtem iranske prijestolnice.

Očevici prenose da tisuće prosvjednika mirno hodaju prema trgu imama Huseina odakle bi, prema najavama oporbe, trebali krenuti prosvjedi. Stranim medijima zabranjeno je pratiti demonstracije.

Oporbena internetska stranica Džaras prenosi i da su sve češći sukobi prosvjednika i policije.

"Sukobi se događaju u različitim djelovima Teherana, uključujući ulicu Hark...Tamo je jako puno prosvjednika i broj im se stalno povećana", navodi Džaras, koji je objavio i da su u sukobima četiri osobe poginule, a sukobi prosvjednika i snaga sigurnosti proširili su se i na gradove Isfahan i Nadžafabad.

Očevici istovremeno prenose da u glavnom iranskom gradu ne rade mobiteli.

"Prosvjednici su noseći njegovo tijelo izvikivali protuvladine slogane", prenosi internetska stranica Džaras.

Šest mjeseci otkako su sporni izborni, na kojima je ponovno izabran predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, uvukli Iran u političko previranje, napetosti su ponovno visoke nakon smrti vodećeg ajatolaha disidenta Hoseina Ali Montazerija.

Montazeri je umro prošle subote u vrijeme napetih priprema za Ašuru 27. prosinca, politički važnog šijitskog vjerskog obreda koji oporbi pruža novu priliku da pokaže svoju snagu. Ašura pada na sedmi dan žalovanja za Montazerijem.

Ašura se slavi desetog dana muslimanskog mjeseca Muharema. Tada je vrhunac oplakivanja smrti imama Huseina koji je poginuo u borbi u 7. stoljeću, a koja je zapečatila podjelu između šijita i sunita. Husein je bio unuk proroka Muhameda. (hina/metro-portal)

27.12.2009. 15:11:41
http://metro-portal.hr/nastavljaju-se-sukobi-iranske-policije-i-prosvjednika/29433/