Metro-portal.hr

objavljeno 03.03.2013. 04:48:00
FRKA

Nasilni prosvjedi Albanaca u Skopju

Makedonija je opet bačva puna baruta pred eksplozijom, tko će ovoga puta smiriti tenzije

Skopje opet ključa
Skopje opet ključa (Arhiva)

Makedonska policija u subotu se u Skoplju sukobila s prosvjednicima albanske nacionalnosti koji su zapalili autobus i razbijali dućane drugog dana nasilja izazvanog imenovanjem bivšeg albanskog gerilca za ministra obrane

Subotnje nasilje, u kojem je je najmanje 20 osoba ozlijeđeno a desetak osoba uhićeno, je, kako se čini, odgovor na prosvjed Makedonaca od petka zbog prošlomjesečnog imenovanja bivšeg zapovjednika gerilaca Talata Džaferija za ministra obrane.

Nekoliko stotina makedonskih Albanaca je u Skoplju zapalilo autobus, oštetilo nekolio automobila i razbijalo dućane. Policija je protiv prosvjednika uporabila suzavac i šok bombe kako bi ih rastjerala, rekao je fotograf agencije Reuters.

"Stanje je pod nadzorom. Dvanestak je osoba uhićeno dok su ostali pobjegli", rekao je glasnogovornik policije. "Policija je na terenu i traži ostale koji su sudjelovali u nasilju. Materijalna je šteta velika".

Džaferi je bio pripadnik albanske gerilske vojske koja se borila za veća prava i zastupljenost albanske manjine u Makedoniji, koja čini 25 posto stanovništva te zemlje.

03.03.2013. 04:48:00
http://metro-portal.hr/nasilni-prosvjedi-albanaca-u-skopju/76783/