Metro-portal.hr

objavljeno 19.02.2011. 11:05:47
BURE BARUTA

Nasilje trese Bliski istok

Prosvjedi su se proširili kao šumski požar i poharali Libiju, Jemen, Džibuti i Bahrein

Prosvjedi se guše tenkovima i bodljikavom žicom

Iako je bilo jasno da će prosvjedi u Tunisu i Egiptu biti iskra koja će zapaliti Bliski istok, razmjeri se nisu mogli predvidjeti, tako da su čak i SAD u dilemi kako sada očuvati stabilnost u tom strateški izuzetno važnom dijelu svijeta.

Drugi libijski grad po veličini, Bengazi, centar je prosvjeda u Libiji i tamo se prosvjednici s vojskom i snagama sigurnosti doslovno bore za svaku ulicu, a kasno u petak je putem društvenih mreža javljeno da je veći dio grada pod kontrolom prosvjednika.

Gadafi je, naravno, pogasio struju i internet gdje god je mogao, a novinara stranih agencija praktički nema, tako da se stvarni razmjeri prosvjeda mogu samo naslućivati.

Prosvjedi u Jahri, sjeverozapadno od grada Kuvajta, prvi su prosvjedi u toj bogatoj zemlji Perzijskog zaljeva otkako su posljednjih tjedana pokrenute pobune diljem Bliskog istoka.

Izvori su kazali da je uhićeno više od pedeset osoba. Ozlijeđeno je sedam pripadnika snaga sigurnosti, koje su raspršile prosvjede koristeći se suzavcem i vodenim topovima. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su prosjednici bacali kamenje na policiju.

Dugogodišnji stanovnici Kuvajta koji ne mogu steći državljanstvo žele da im se omogući stjecanje državljanstva i da mogu dobiti beneficije poput besplatnog obrazovanja, zdravstvenog osiguranja i socijalne pomoći.

Džibuti i Bahrein su također u plamenu, iako je u Džibutiju sjedište američke Pete flote. Obje zemlje imaju diktature na vlasti koje prosvjede guše u krvi, tenkovima i bodljikavom žicom. U Bahreinu je oporba odbila poziv vladajuće kraljevske obitelji na pregovore, ultimativno tražeći povlačenje vojske s ulica kao preduvjet za bilo kakve razgovore.

19.02.2011. 11:05:47
http://metro-portal.hr/nasilje-trese-bliski-istok/55540/