Metro-portal.hr

objavljeno 24.11.2018. 11:14:48
STVARNO?

Nasilje na društvenim mrežama

Najčešće je to psihičko nasilje, a uključuje kontrolirajuće i posesivno ponašanje, izrazitu ljubomoru i ucjene, navodi se u priopćenju

Zlostavlja se na veliko...
Zlostavlja se na veliko... (Arhiva)

Čak 58 posto mladih u Hrvatskoj u dobi od 16 do 26 godina doživjelo je nasilno ponašanje u partnerskim vezama, više od dvije trećine doživljavalo je takva ponašanja duže vrijeme, a najčešće je riječ o psihičkom nasilju, priopćili su u petak iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

Istraživanje o nasilju u partnerskim vezama provedeno je u okviru projekta "Love&Respect - prevencija nasilja u adolescentskim vezama", koje se osim u Hrvatskoj provodi u Austriji, Armeniji, Češkoj, Gruziji, Italiji i Španjolskoj.

70 posto doživjelo je neki oblik nasilnog ponašanja u vezi

Rezultati su pokazali da je 58 posto mladih doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama te da je 70 posto mladih takva ponašanja doživljavalo kroz duže razdoblje. Najčešće je to psihičko nasilje, a uključuje kontrolirajuće i posesivno ponašanje, izrazitu ljubomoru i ucjene, navodi se u priopćenju.

Svaka peta mlada osoba doživljava često provjeravanje i izrazito ljubomorno ponašanje u vezi, a partnersko provjeravanje mobitela doživjelo je 17 posto mladih. Jedna od šest mladih osoba doživjela je nametanje osjećaja krivnje zbog provođenja vremena s prijateljima i obitelji.

Deset posto ispitanika kontinuirano je doživljavalo emocionalne ucjene i ponižavanje od partnera ili partnerice, tako što im se govorilo da "ništa ne vrijede", "trebaju smršaviti" ili da su "glupi".

Probleme najčešće ne prijavljuju odrasloj osobi

CESI navodi kako nasilje u vezama utječe na fizičko, mentalno, emocionalno zdravlje i dobrobit osoba te da mladi takve probleme uglavnom rješavaju sami, najčešće ne prijavljujući nasilje odrasloj osobi.

Iz CESI-ja pozivaju na sudjelovanje u kampanji prevencija nasilja u adolescentskim vezamana društvenim mrežama u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, od 25. studenog do 10. prosinca, objavom vlastitih fotografija koje nose ključne poruke kampanje i oznake #TeensToo.

24.11.2018. 11:14:48
http://metro-portal.hr/nasilje-na-drustvenim-mrezama/115520/