Metro-portal.hr

objavljeno 02.10.2010. 14:50:00
MAŠTA RADI SVAŠTA

Naši partneri daleko su od onih kakve zamišljamo

Većina muškaraca i žena htjeli bi da njihove bolje polovice izgledaju drugačije, a žene su pritom izbirljivije

Naše bolje polovice daleko su od onih kakve zamišljamo
Naše bolje polovice daleko su od onih kakve zamišljamo (Shutterstock)

Novo istraživanje pokazalo je da se idealna slika našeg savršenog partnera uvelike razlikuje od našeg stvarnog partnera. Naime, studija provedena na Sveučilištima Sheffield i Montpellier objavljeno u časopisu PLoS ONE pokazalo je da su naši partneri drugačije težine, visine i indeksa tjelesne mase od onih koje smatramo idealnima.

Većina muškaraca htjela bi da su im partnerice mršavije nego što zbilja jesu, a većina žena htjela bi također mršavijeg muškarca, ali neke bi htjele i deblje.

>> Čega bi se oženjeni muškarci odrekli zbog ljubavnica?

Znanstvenici su u sklopu istraživanja prikupili podatke stotinu heteroseksualnih parova u Montpellieru na jugu Francuske. Kako bi izmjerili kakvog bi partnera zapravo htjeli (što se tiče tjelesnog izgleda) koristili su softver koji je ispitanicima omogućio da lako oblikuju njima idealno tijelo na ekranu računala. Znanstvenici su potom usporedili te idealne siluete sa stvarnim karakteristikama njihovih partnera.

Mjerila se težina, visina i indeks tjelesne mase i pokazalo se da su želje dosta različite od stvarnosti. Osim toga, želje muškaraca, za razliku od želja žena, manje su različite od njihovih stvarnih partnerica.

Kako kaže dr. Alexandre Courtiol, jedan od autora studije, ono što želimo i ono što dobijemo uvelike se razlikuje jer su naši ideali uglavnom rijetki ili nedostižni.

02.10.2010. 14:50:00
http://metro-portal.hr/nasi-partneri-daleko-su-od-onih-kakve-zamisljamo/49109/