Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2012. 21:11:52
GENIJALNO

Naša vlastita krv je lijek za sve bolesti

Krv je jedan od najjednostavnijih i najsigurnijih izvora matičnih stanica, koje se mogu personalizirati i liječiti bolesti

Lijek za sve bolesti nosimo stalno sa sobom?
Lijek za sve bolesti nosimo stalno sa sobom? (Dreamstime)

Već su neko vrijeme matične stanice glavni buzzword u svijetu liječenja, u njih se polažu nade za liječenje svih mogućih bolesti, a znanstvenici s Cambridgea razvili su učinkovit i praktičan način stvaranja matičnih stanica iz krvi.

Krv je jedan od najjednostavnijih i najsigurnijih izvora matičnih stanica, a kako se one mogu pretvoriti u bilo koju drugu vrstu stanica u organizmu, od moždanih do koštanih, liječenje matičnim stanicama je na pragu prave revolucije.

Do sada su se najviše koristile matične stanice embrija, koje sa sobom nose etička i moralna pitanja, ali i rizik od odbacivanja zbog činjenice da se ipak ne radi o stanicama pacijenta.

Stvaranje personaliziranih matičnih stanica za svaku osobu iz njene vlastite krvi otvara širom vrata senzacionalnim načinima liječenja gotovo svih poznatih bolesti, no još je potrebno provesti dosta istraživanja. 

Za sada je ekipa s Cambridgea uspješno izgradila nove zidove krvnih žila kod pacijenata na ovaj način, a daljnja se otkrića očekuju uskoro. 

06.12.2012. 21:11:52
http://metro-portal.hr/nasa-vlastita-krv-je-lijek-za-sve-bolesti/75283/