Metro-portal.hr

objavljeno 31.03.2019. 12:44:00
PRIJAVITE SE!

NASA traži volontere za - ležanje

Sudionici ovog istraživanja ležat će u krevetima dva mjeseca da bi se utvrdilo kako svemirski let utječe na ljudsko tijelo

Da vam plate za ovo?
Da vam plate za ovo? (Shutterstock)

NASA će platiti volonterima 16.500 eura da provedu dva mjeseca u krevetu kako bi pomogli znanstvenicima da smanje učinke svemirskog putovanja na astronaute. Iako se to možda čini kao posao iz snova, pomisao na neprekidno ležanje nije baš primamljiva, javljaju britanski mediji.

Muškarci i žene, njih 24, bit će podijeljeni u svije skupine i smješteni u jednoj sobi. On njih će se tražiti da sve rade u ležećem položaju - od toga da tako jedu do obavljanja nužde. Svaki od sudionika dobit će 16.500 eura.

Volonteri će imati televizor, moći će čitati i baviti se drugim aktivnostima kako im ne bi bilo dosadno, piše The Sun.

Sudionici ovog istraživanja ležat će u krevetima dva mjeseca da bi se utvrdilo kako svemirski let utječe na ljudsko tijelo.

Riječ je o zajedničkoj studiji NASA-e i Europske svemirske agencije (ESA) koja će biti provedena u Njemačkom svemirskom centru (DLR).

- Ova studija će nam omogućiti da se pozabavimo pitanjem mišićne atrofije koju uzrokuje bestežinsko stanje, ali i drugi stresori poput kozmičkog zračenja, izolacije i prostornih ograničenja - rekla je ESA-ina voditeljica istraživanja Jennifer Ngo-Anh.

- Različiti rizici za zdravlje astronauta moraju se smanjiti na najmanju moguću mjeru kako bi svemirske misije bile moguće - kazala je ona.

31.03.2019. 12:44:00
http://metro-portal.hr/nasa-trazi-volontere-za-lezanje/117743/