Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2008. 06:03:17

NASA traži dobrovoljce koji vole biti u krevetu

Agencija želi istražiti posljedice nedostatka gravitacije i kretanja

Sudionici studije nazvane ‘Bed Rest Study’ morat će biti budni najmanje 16 sati dnevno, a spavati preostalih osam sati
Sudionici studije nazvane ‘Bed Rest Study’ morat će biti budni najmanje 16 sati dnevno, a spavati preostalih osam sati

Spavalice i kronične ljenčuge, pripremite se! Došao je trenutak kad svoju dokolicu možete staviti u službu znanosti.

Američka svemirska agencija NASA traži dobrovoljce koji bi bili spremni četiri mjeseca bez prekida provesti u krevetu. Cilj ovog projekta je istražiti posljedice nedostatka gravitacije i manjka kretanja na ljudsko tijelo, javlja talijanski znanstveni časopis Focus. NASA ovom studijom želi istražiti zašto se astronauti, koji su dulji period boravili u svemiru, često žale na tegobe povezane s manjkom kretanja i nedostatkom sile teže.

UvjetiDa biste mogli sudjelovati u studiji ‘Bed Rest Study,’ morate biti nepušač i potpuno zdravi. Hrabrost i pustolovni duh nisu neophodni kako biste postali protagonist čarobnog astronautskog života. 

No, za 120 dana potpunog odmora predviđen je ne baš ugodan položaj u krevetu. Oni koji su spremni na sudjelovanje u studiji nazvanoj ‘Bed Rest Study’, u krevetu će morati ležati s blago uzdignutim nogama, koje bi trebale biti na razini malo višoj od položaja glave. Prvih 11 do 15 dana predviđeni su za privikavanje, a sudionicima studije bit će dopušteno kretanje u neposrednoj blizini kreveta. U ovom razdoblju bit će podvrgnuti nekolicini kliničkih testova kako bi se ustanovilo njihovo fizičko stanje.

Mišići, kosti, srce, živčani i imunološki sustav temeljito će se kontrolirati. Sljedećih 90 dana sudionici će morati provesti u krevetu, izvan kojeg im neće biti dopušteno kretanje, osim za vrijeme provođenja određenih testova. Morat će biti budni najmanje 16 sati dnevno a spavati u preostalih osam sati. U ta tri mjeseca nad njima će se provoditi mnoge provjere s ciljem mjerenja fizičkih reakcija na nedostatak kretanja i prisilni odmor. Posljednjih 14 dana sudionici će se postupno vraćati u normalno stanje, ponovno će početi ustajati, kretati se i obavljati razne stvari tipične za svakodnevni život.

Dodatni testovi u ovom razdoblju omogućit će znanstvenicima mjerenje razlika u odnosu na početak studije. Za ova četiri mjeseca ljenčarenja predviđena je naknada od 17.000 američkih dolara (oko 80.000 kuna).   (TP)

04.06.2008. 06:03:17
http://metro-portal.hr/nasa-trazi-dobrovoljce-koji-vole-biti-u-krevetu/8141/