Metro-portal.hr

objavljeno 26.09.2012. 10:02:00
PLAN

NASA postavlja svemirsku stanicu na tamnu stranu Mjeseca?

Postavljanje stalne stanice u Lagrangeovu točku 2 iza tamne strane Mjeseca bila bi odskočna daska za ljude na Marsu

Svemirska stanica Orion treba biti na tamnoj strani Mjeseca
Svemirska stanica Orion treba biti na tamnoj strani Mjeseca (NASA)

NASA se očito ohrabrila uspjesima na Marsu, pa su Bijeloj kući poslali plan za postavljanje prve stalne stanice s ljudskom posadom u geostacionarnu orbitu iznad Mjeseca, što bi bio prvi korak za ljudske misije na Mars i dalje u svemir.

Stanica bi se napravila na osnovi Oriona, svemirske kapsule koja je prošla sva testiranja, tako da je radni naziv projekta Orion Space Station.

Svemirska stanica bila bi postavljena u EML 2 točki, poznatijoj kao Lagrangeova točka 2 koja se nalazi iza tamne strane Mjeseca, na udaljenosti od 445.788 kilometara od Zemlje. To bi bio pravi podvig, jer se, recimo, Međunarodna svemirska postaja nalazi u orbiti od 370 kilometara iznad Zemlje.

Iako još treba riješiti probleme poput opskrbe astronauta i zaštite od svemirskog zračenja, NASA je ambiciozno zamislila postaviti svemirsku stanicu na svoje mjesto za pet godina. Štoviše, nakon toga je plan postaviti stalnu ljudsku bazu na Mjesecu u roku od dvije godine, a NASA za te projekte traži godišnji budžet od tri milijarde dolara.

Tamna strana Mjeseca inače je jedna od zagonetnijih pojava, a rijetke fotografije koje su procurile u javnost izazivaju mnoštvo kontroverzi, jer se vjeruje da su pronađene građevine, a teorije zavjere tvrde da se tamo nalaze baze izvanzemaljaca.

26.09.2012. 10:02:00
http://metro-portal.hr/nasa-postavlja-svemirsku-stanicu-na-tamnu-stranu-mjeseca/74076/