Metro-portal.hr

objavljeno 08.03.2019. 17:01:00
COOL

NASA organizira svemirsku šetnju samo za žene

Tjedan dana prije šetnje NASA će medijima pojasniti što će astronauti točno raditi, naglasila je Hambleton, dodajući da se zadaća može promijeniti

Anne McClain i Christina Koch
Anne McClain i Christina Koch (NASA)

NASA je za 29. ožujka  zakazala prvu šetnju svemirom samo za žene, priopćili su u utorak iz te američke organizacije.

Astronautkinje Anne McClain i Christina Koch predvodit će šetnju s Međunarodne svemirske postaje (ISS), rekla je glasnogovornica NASA-e, Kathryn Hambleton. Žene su i ranije više puta šetale svemirom, no 29. ožujka taj će pothvat prvi put izvesti ženski astronautski par.

McClain i Koch će sa Zemlje pomagati i treća žena, Kristen Facciol. Ona je 1. ožujka tvitala da će krajem mjeseca biti "za konzolom" NASA-inog svemirskog centra Johnson u Texasu.

Tjedan dana prije šetnje NASA će medijima pojasniti što će astronauti točno raditi, naglasila je Hambleton, dodajući da se zadaća može promijeniti.

McClain je trenutačno dio skupine koja se nalazi na ISS-u s još dva astronauta i jednim kozmonautom. Ta će se brojka udvostručiti nakon 14. ožujka.

U posadi ruskoga svemirskog broda Sojuz koji će biti lansiran s kozmodroma u kazahstanskom Baikonuru, uz Koch će biti njezin kolega Nick Hague i ruski kozmonaut Aleksej Ošinin.

Prije 'izlaska' u svemir s Christinom Koch, McClain će 22. ožujka u još jednu šetnju Haguom.

Riječ je o svemirskoj šetnji s ISS-a pod brojem 214. Svemirska postaja nalazi se u orbiti 408 kilometara iznad Zemlje.

Prva žena koja je šetala svemirom bila je Svetlana Savitskaja, 25. srpnja 1984. godine. Rekord u najvećem broju 'izlazaka' u svemir drži Peggy Whitson, koja ih broji 10.

08.03.2019. 17:01:00
http://metro-portal.hr/nasa-organizira-svemirsku-setnju-samo-za-zene/117337/