Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2011. 12:22:01
21. PROSINAC 2012.

NASA: Nema govora o smaku svijeta 2012.

Elementarne nepogode, poravnanje sa centrom galaksije te solarne baklje sve su potencijalni scenariji koji nam prijete 2012., no NASA-ini stručnjaci kažu da do smaka svijeta neće doći

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Razni dušobrižnici, proroci, mesije, vidovnjaci i teoretičari zavjera prognoziraju da se čovječanstvu loše piše 21. 12. 2012. godine jer tada dolazi smak svijeta.

Svi crni scenariji, od katastrofalnih elementarnih nepogoda preko sudara s Planetom X ili Nibiru, pa sve do kobnog poravnanja Sunca sa centrom galaksije, drže se tog datuma "kao pijan plota" jer na taj dan završava posljednji ciklus majanskog kalendara.

No, kako tvrdi astronom Don Yeomans, voditelj NASA-inog programa za praćenje objekata u zemljinoj neposrednoj blizini, jedina zanimljiva stvar koja će se odigrati 21. prosinca biti će zimski solsticij, dan kada noć najduže traje.

Drevne Maje

Majanski kalendar, isto kao i gregorijanski, traje 365 dana, no za razliku od modernog kalendara podijeljen je na cikluse, te prati duža i kraća vremenska razdoblja. Kraći prati cikluse od 52 godine, a duži od 5125 godina i upravo taj završava 21. prosinca.

"Naravno da novi ciklus počinje 22. prosinca. To je kao da kažete kako će krajem naše kalendarske godine na Staru godinu 31. prosinca doći do smaka svijeta, kraja vremena i čovječanstva. Maje nisu nikada predvidjele smak svijeta", rekao je Don Yeomans.

Što nam donosi 21. prosinac 2012. godine podijelio je svjetsku javnost, dok neki smatraju da nam prijeti apsolutno istrebljenje, drugi vjeruju da čovječanstvu predstoji doba prosvjetljenja i prosperiteta.

Prijetnja od Planete X

Jedan od scenarija kako će čovječanstvo skončati je masivna erupcija solarnih baklji koje će biti osnažene gravitacijskom silom zbog poravnanja Sunca sa centrom naše galaksije, no, kako kaže NASA-in stručnjak, takva pojava se događa dva puta godišnje i još smo tu.

No, još uvijek nismo na sigurnom, prijeti nam sudar s Planetom X ili planetom Nibiru koja navodno ima pet puta veću masu od Zemlje i u Sunčev sustav ulazi svakih 3600 godina, a 2012. je godina kada bi nas trebao ponovno posjetiti. No, i dalje nismo sigurni, ako kojim čudom Nibiru promaši Zemlju prijeti nam invazija super napredne civilizacije koja živi na njemu.

"Nema niti jednog dokaza koji bi potvrdio da Nibiru uopće i postoji, a tvrdnja da NASA sudjeluje u zataškavanju je apsolutno neistina jer na Zemlji ne postoji te stvari koja bi ušutkala astronome da objave svoja otkrića", smatra Yeomans.

Poravnanje planeta Sunčevog sustava

Postoji bojazan da rijedak astronomski događaj poput poravnanja planeta u savršenu liniju može uzrokovati katastrofalne posljedice po život na Zemlji. No, kako tvrdi Yeomans, 2012. neće doći do poravnanja planeta, a i da se to dogodi mi na Zemlji ne bi osjetili nikakve posljedice. Jedina svemirska tijela koja imaju gravitacijski utjecaj na Zemlju su Mjesec i Sunce, a to se manifestira, kako svi znamo, izmjenama plime i oseke.

Solarne oluje i zamjena polova

Solarne oluje dolaze u ciklusima od 11 godina kada Sunce prolazi kroz faze pojačanog rada, a u trenutku vrhunca milijarde tona vrele plazme sudaraju se s zemljinom atmosferom što se manifestira kao polarna svijetlost. Doduše solarne baklje mogu poremetiti rad satelita u orbiti i uzrokovati probleme u dalekovodima, ali, kako kaže Yeomans, "nema bojazni od dugoročne štete".

Na ruku NASA-inim tvrdnjama ide činjenica da nema dokaza da će baš 21. prosinca 2012. doći do katastrofalne solarne oluje jer je vrlo teško predvidjeti Sunčevu aktivnost za mjesec dana, a kamoli tako daleko u budućnost.

Zemlja ima dvije vrste polova, geografski koji obilježavaju Zemljinu rotacijsku os, te magnetne polove koji su povezani sa magnetnim poljem našeg planeta i zbog kojih kompasi pokazuju prema sjeveru.

Kod ljudi se javio strah da bi moglo 2012. godine doći do zamjene polova, sjeverni bi postao južni, a južni bi se prebacio na sjever. Kod geografskih polova to je nemoguće jer Mjesec stabilizira i diktira rotaciju Zemlje, no kod magnetnih polova je sasvim druga priča jer se zamjena u prošlosti već bila dogodila.

Znanstvenici su utvrdili da do promjene magnetnih polova dolazi svakih 500 tisuća godina, no taj postupak nije nagli nego se događa vrlo sporo kroz nekoliko tisuća godina.

"Nema dokaza da će se magnetni polovi preokrenuti 21. prosinca, a i da zamijene mjesta to ne bi izazvalo nikakve kobne posljedice jedino što bi morali jest izraditi nove kompase", smatra Yeomans.                

Pročitajte kratku kolekciju viceva o smaku svijeta :)

14.12.2011. 12:22:01
http://metro-portal.hr/nasa-nema-govora-o-smaku-svijeta-2012/66361/