Metro-portal.hr

objavljeno 02.11.2010. 23:47:14
TAJNE CRVENOG PLANETA

NASA na tragu fosila vanzemaljskih oblika života

Znanstvenici su ukazali na regiju Marsa gdje bi se mogli nalaziti fosili drevnih oblika života

Obojani dijelovi prikazuju deltu kratera Jezero, koji je, kako znanstvenici vjeruju, nekoć sadržavao jezero
Obojani dijelovi prikazuju deltu kratera Jezero, koji je, kako znanstvenici vjeruju, nekoć sadržavao jezero (NASA)

Klima na "crvenom planetu" prije 3,5 milijardi godina dramatično se promijenila od relativno tople i vlažne u hladnu i suhu. A sada je tim znanstvenika otkrio mineralne nasipe smještene na vulkanskom brežuljku starije od 3,5 milijardi godina koji bi mogli sadržavati dokaze života na Marsu. Podaci koje dostavio NASA-ina sonda Mars Reconnaissance Orbiter omogućili su istraživačima da identificiraju minerale silikon dioksida, jasan znak da je voda tamo u neko vrijeme postojala. Talozi silikona oko hidrotermalnih izvora na Islandu najbolja su usporedba.

"Toplina i voda koje su bile potrebne da se stvore ove naslage govore nam da je ovo vjerojatno bila nastanjiva zona. Ako je život ovdje postojao, ovo je obečavajuće mjesto za početak potrage", objašnjava J.R. Skok, voditelj projekta. Do sada niti jedna studija nije pokazala da je Mars podržavao život, no ovo otkriće podržava već niz dokaza da je u prošlosti, na nekim područjima, Mars imao pogodne uvijete za razvoj mikroba.

Naslage se nalaze u vulkanskom području poznatom kao Syrtis Major, a vjeruje se kako su nastale tijekom Hesperijanskog perioda, kada je većina Marsove površine već bila hladna i suha.

02.11.2010. 23:47:14
http://metro-portal.hr/nasa-na-tragu-fosila-vanzemaljskih-oblika-zivota/50633/