Metro-portal.hr

objavljeno 19.06.2009. 09:57:07
pripreme

Zemljani ponovno idu na Mjesec

Nasa lansirala sonde prema Mjesecu

(Corbis)

Američka svemirska agencija NASA u četvrtak je iz Cape Canaverala na Floridi lansirala dvije lunarne orbitalne sonde namijenjene proučavanju površine Mjeseca, čime je započet program koji bi do 2020. godine trebao vratiti astronaute na najbližeg Zemljina susjeda.

NASA-in 'Lunar Reconnaissance Orbiter' (LRO) i 'Lunar Crater Observation and Sensing Spacecraft' (LCROSS), lansirani su na vrhu iste rakete nosača - Atlas V, iz Svemirskog centra Kennedy u 17:32 sati po lokalnom vremenu, objavila je NASA na svojoj web stranici. Dvije NASA-ine sonde imaju različite zadaće i namjene.

LRO treba ući u orbitu oko Mjeseca i okrenuti svoje instrumente prema njegovoj površini radi temeljitog istraživanja, uključujući i traganje za mogućom lokacijom slijetanja astronauta.

Sonda LCROSS, po drugoj strani, treba usmjeriti svoj prazan gornji stadij na putanju sudara s jednim Mjesečevim kraterom koji je u stalnoj sjeni, u potrazi za dokazom postojanja vode na Mjesečevim polovima.

Predviđeno je da se i sama sonda LCROSS sudari s površinom Mjeseca tijekom istraživanja. Riječ je o prvoj misiji u planu NASA-e za povratak na Mjesec, te potom let na Mars i dalje, objavila je NASA. Podaci koje će prikupiti orbitalne sonde i poslati na Zemlju, koristiti će se za izgradnju moguće stanice na Mjesecu, navodi NASA.

Izvor: Hina

19.06.2009. 09:57:07
http://metro-portal.hr/nasa-lansirala-sonde-prema-mjesecu/18969/