Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2008. 05:19:41

Napuštanje pasa sve veći problem

Prijatelji životinja traže da Grad donese propis o obveznom mikročipiranju pasa

Usađivanjem mikročipa u jednoga psa iz skloništa, dokazano je da je riječ o bezbolnom i jednostavnom postupku
Usađivanjem mikročipa u jednoga psa iz skloništa, dokazano je da je riječ o bezbolnom i jednostavnom postupku

Informativni štandovi udruge Prijatelji životinja, Skloništa za napuštene životinje Grada Zagreba u Dumovcu te Info centra za napuštene i izgubljene životinje grada Zagreba postavljeni su jučer u 11 sati na Trgu kralja Tomislava.

Na štandovima se potpisivala peticija za izmjenu Pravilnika o označavanju pasa, koja se može potpisati i na stranicama Udruge, www.prijatelji-zivotinja.hr. Naime, udruga Prijatelji životinja pozvala je hrvatske gradove da donesu odluke o obveznom mikročipiranju svih pasa, a ne samo novorođenih, kako je propisano Pravilnikom o označavanju pasa, i tako učine korak prema lakšem rješavanju problema napuštanja životinja i njihove skrbi.

Došao i Picula Događaju je nazočio i gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula, koji je pred okupljenima iznio svoje iskustvo o važnosti odredbe o obveznom mikročipiranju svih pasa. 

Tom bi odlukom ujedno potaknuli Ministarstvo na djelovanje. Nakon godinu dana apeliranja na Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja da se promijeni pravilnik o označavanju pasa, odnosno da se uvede obvezno mikročipiranje za sve pse, još uvijek nema naznaka realizacije te, za sve važne, zakonske odredbe. Prijatelji životinja kontaktirali su trideset gradova i dosad dobili čak 22 javne potpore kampanji, ali ni to, kao ni brojni potpisi građana na pokrenutoj peticiji, nisu potaknuli Ministarstvo da se trgne i pomogne životinjama i lokalnim zajednicama.

Grad Velika Gorica već je 2005. donio odluku kojom je obvezao sve skrbnike pasa da mikročipiraju svoje pse, bez obzira na njihovu dob, i time služi kao primjer ostalim gradovima koji bi uskoro mogli donijeti istu odredbu.   (DM)

04.06.2008. 05:19:41
http://metro-portal.hr/napustanje-pasa-sve-veci-problem/8116/