Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2013. 13:01:00
FILMSKA KRITIKA

Napušena, vulgarna i jako zabavna apokaliptična komedija

Ekipa Judda Apatowa bez Judda Apatowa snimili su film bez kočnice tako da sve vrvi od drkanja, vrijeđanja, seksizama i gay aluzija

Gadno napušena ekipa
Gadno napušena ekipa (Arhiva)

Nakon niza uspješnih zajedničkih projekata, team Judda Apatowa se posljednjih godina počeo polako osipati, odnosno, kao rakova djeca, krenuo je polako svako na svoju stranu. „Ovo je kraj" dakle ponovo okuplja ekipu skupljenu još krajem '90-ih u Apatowljevoj seriji „Freaks & Geeks", dok su većinom još bili tinejdžeri, ali sad prvi put zajedno bez svog duhovnog oca.

„Ovo je kraj" napisali su, režirali i producirali Seth Rogen i Ewan Goldberg, koji su zajedno pisali i moderni klasik „Superbad", polu-klasik „Pineapple Express", ne-klasik „Green Hornet" i lanjski što-manje-o-njemu-to-bolje-anti-klasik „The Watch" („Susjedi treće vrste" kod nas), ali im je obojici ovo redateljski debi.

Sve svoje infantilne fascinacije kojima su se dosad bavili ovdje su totalno pustili s lanca i dali im da se u potpunosti razmašu pa je film prepun drkanja, odnosno pričanja o istom, opće unakrsne vređaone, seksizma, gay aluzija, idealiziranih muških prijateljstava s, naravno, gay aluzijama, napušenog igranja plejke kao i uostalom svega drugog neumjereno napušenog.

No, ono što fali, a što je, uz dotad neviđenu urnebesnu vulgarnost, bio glavni forte najboljih Apatow produkcija jest jaki, inteligentni, često i emotivno prilično nabijeni kontekst. Nije da se ovdje nije pokušalo stvarima dati neku naoko nehajnu težinu, ali se u tome nije sasvim i uspjelo.

Cijeli tekst o komediji „Ovo je kraj" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

27.09.2013. 13:01:00
http://metro-portal.hr/napusena-vulgarna-i-jako-zabavna-apokalipticna-komedija/80717/