Metro-portal.hr

objavljeno 23.09.2009. 09:41:38
Koncepti nanotehnologije

Napunite baterije mobitela hodajući

Zaboravili ste sinoć napuniti mobitel? Zamislite da to možete učiniti uz pomoć hoda, stvarajući energiju vlastitim tjelesnim pokretima.

Prof. Wang pokazuje povećani prikaz nanožica cinkovog oksida koje su manje od širine vlasi kose (CNN)
Prof. Wang pokazuje povećani prikaz nanožica cinkovog oksida koje su manje od širine vlasi kose (CNN)
Ove koncepte razvijaju dva vodeća istraživača nanotehnologije, kojima je cilj čišći, efikasniji način opskrbe električnom energijom. Radeći na svojim idejama, koriste strukture koje su veličine 100 nanometara ili još manje. (1 nanometar = 0,000000001 m)

˝Uz pomoć nanotehnologije možemo izraditi male, osjetljive komponente visoke učinkovitosti˝, objašnjava profesor Z.L. Wang s Tehnološkog instituta u Georgiji. Wang i kolege rade na konceptu pretvorbe energije tjelesnih pokreta u pogonsko gorivo za male uređaje, a njihova istraživanja pokazuju da nanotehnologija omogućuje tu transformaciju.

Kako bi se iskoristila energija pokreta tijela, Wangov tim koristio jer tzv. piezoelektrični efekt, koji se odnosi na mogućnost određenih materijala da generiraju električni potencijal kada se na njih primjeni sila. Npr. ako se kompresira kristal, on mijenja oblik, pri čemu se ioni unutar molekula polariziraju i proizvode elektricitet. Uz pomoć ove mogućnost tok elektrona može se iskoristiti kao izvor energije.

Nanožice od cinkovog oksida, koje su ekološki prihvatljive posjeduju tu sposobnost. Wang i kolege koriste te materijale u izradi solarnih ćelija, koje nemaju toliko štetni utjecaj na okoliš od tradicionalno korištenih silikonskih. Također ih koriste kako bi izradili nanogenerator koji bi mogao proizvoditi energiju iz bilo kojeg mehaničkog pokreta.

Imali su uspjeha na životinjskim modelima, međutim konačni cilj je tu mogućnost učinit dostupnom ljudima kako bi uz pomoć vlastite energije pokreta opskrbljivali manje uređaje, poput mobitela, ručnog sata, tlakomjera i sl. ˝U periodu od tri godine ovakav način opskrbe energijom trebao bi postati dostupan˝ dodao je profesor Wang.

23.09.2009. 09:41:38
http://metro-portal.hr/napunite-baterije-mobitela-hodajuci/22702/