Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2012. 07:32:00
ANALIZA IZBORA U SRBIJI

"Naprednjacima" najviše glasova, Tadić formira Vladu

U svojim prvim ocjenama politički su analitičari ocijenili kako Demokratska stranka ima najveće šanse formirati koalicijsku vladu

Fotografija vijesti

Unatoč tomu što će „naprednjaci" Tomislava Nikolića biti pojedinačno najjača stranka u srbijanskom parlamentu, novu će vladu vrlo vjerojatno tvoriti koalicija „demokrata" Borisa Tadića te „socijalista" Ivice Dačića, smatraju analitičari, prenosi Hina.

Po ocjenama iznesenim u panel raspravi agencije Tanjug, najveće iznenađenje izbora je koalicija oko Socijalističke stranke Ivice Dačića, koja osvaja više od 15 posto glasova, a moguće je da, unatoč očekivanjima, izvan vlade ostane LDP Čede Jovanovića.

Analitičari su upozorili i na velik broj tzv. propalih glasova koji su otišli strankama koje nisu prešle izborni prag, navodeći da bi takvih moglo biti sedam posto i više ako radikali ne prijeđu izborni prag. Istaknuto je također da Srbija ima proporcionalni sustav glasovanja s jednom izbornom jedinicom kakav imaju samo još Nizozemska i Izrael, što u konačnici daje parlament u koji ulazi veliki broj stranaka. Dodaje se da je pred novom srbijanskom vladom velik posao u pogledu očekivanja građana suočenih s brojnom administracijom i vrlo prisutnom korupcijom.

U svojim prvim ocjenama agencija Reuters pridružuje se stajalištu da će Demokratska stranka imati šansu formirati koalicijsku vladu. Rezultati po kojima je, prema projekcijama CeSID-a, DS osvojio 24,7 posto glasova, a SNS 23,5 posto glasova ukazuju na to da DS ima šansu reformirati svoju koaliciju nizom manjih stranaka uključujući socijaliste bivšeg čelnika Slobodana Miloševića, smatra Reuters napominjući da Nikolić, kojega Zapad doživljava kao Miloševićeva duhovnog sljednika, sada također tvrdi mu je cilj ulazak Srbije u EU.

Izbori, po ocjeni srbijanskih analitičara, ne mogu dovesti u pitanje približavanje Srbije europskim integracijama s obzirom da među strankama, ali i u biračkom tijelu postoji dosta širok koncenzus o putu Srbije ka EU. "Prvi put najmanje dvije trećine stranaka koje će ući u parlament zastupaju manje više slične stavove kada su u pitanju prioriteti, a prije svega EU", rekao je u Tanjugovoj panel raspravi bivši veleposlanik u Njemačkoj Ognjen Pribićević dodavši da postoji dosta stabilna situacija što se tiče eurointegracija.

U raspravi je rečeno da bi se nastavak dijaloga s Kosovom mogao očekivati u rujnu te da će u odnosima Srbije s EU na dnevni red doći i preduvjeti za poglavlja 23 i 24, borba protiv korupcije i pravosuđe. Što se tiče korupcije, procjena je da će na prvom mjestu biti istraživanje spornih privatizacija, dok je u reformi pravosuđa neophodno uspostaviti transparentan mehanizam za ocjenjivanje rada sudaca i jasne kriterije za procjenu rada sudstva.

07.05.2012. 07:32:00
http://metro-portal.hr/naprednjacima-najvise-glasova-tadic-formira-vladu/70723/