Metro-portal.hr

objavljeno 24.02.2013. 08:39:36
WOOW

Napravljeno odijelo s moćima Spidermana

Odijelo upozorava osobu koja ga nosi na prepreke ili druge ljude oko nje

SpiderSense u akciji
SpiderSense u akciji (Screenshot)

Ako ste oduvijek željeli znati što se ili tko nalazi oko vas, a da ste pritom zatvorenih očiju, više vam ne treba Jedi trening kod nekog Yodinog sljedbenika, dovoljno je posjetiti Sveučilište u Chicagu i potražiti Victora Mateevitsija.

On je s kolegama Bradom Haggadoneom i Brianom Kunzerom napravio odijelo koje vam daje šesto čulo, preciznije, pomaže vam da osjetite svijet oko sebe i nazvao ga SpiderSense.

Odijelo se sastoji od malih robotičkih ruku koje su ugrađene u posebne module pričvršćene na tijelo osobe. Moduli šalji i primaju ultrazvučne valove koji se odbijaju od predmeta u prostori, pa kad senzori osjete da se približavate nekoj prepreci, male vas ruke pritisnu na dio tijela koji se nalazi na putanji te prepreke. 

Mateevitsi kaže da njegovo odijelo zapravo pretvara čovjeka u Spidermana, jer daje mogućnost reakcije na akciju usmjerenu prema njemu.

Ekipa izumitelja vjeruje da bi ovakvo odijelo bilo izuzetno korisno biciklistima koji bi u gradskoj vožnji imali puno bolji osjećaj opasnosti koje vrebaju na njih, a željeli bi napraviti istraživanje sa slijepim osobama koje bi se pomoću ovakvog odijela puno lakše kretale kroz prostor.

24.02.2013. 08:39:36
http://metro-portal.hr/napravljeno-odijelo-s-mocima-spidermana/76664/