Metro-portal.hr

objavljeno 24.07.2011. 09:44:25
RAT PROTIV DROGA

Napravljeno cjepivo protiv heroina

Novi način borbe protiv heroina mogao bi biti cijepljenjem, tvrde američki istraživači

Ovisnici o heroinu imaju novu metodu liječenja

Američki znanstvenici tvrde da su razvili potencijalno novo oružje u borbi protiv droga: cjepivo protiv heroina. Istraživači u kalifornijskom Scripps Research Institute tvrde da njihovo cjepivo, koje je ispitano na štakorima, stvara antitijela koja sprječavaju da heroin stigne do mozga i postigne euforiju.

Četvrt stoljeća iskustva u razvoju sličnih cjepiva potaklo je voditelja projekta Kim Janda na tvrdnju da će učinak ovog novog lijeka biti najbolji od svega što je u životu postigao. „Nikad nisam vidio tako snažan odgovor imunološkog sustava na lijek kao što uzrokuje ovo naše otkriće koje zovemo dinamičkim anti-heroinskim cjepivom", kaže Janda. „Nadamo se da će takvo cjepivo biti učinkovita terapija za one koji se žele riješiti svoje ovisnosti o heroinu."

Rezultati istraživanja pokazali su da su štakori koji su primili cjepivo bili manje željni heroina, pa se Jandin tim nada da će njihovo istraživanje pomoći u smanjenju zloupotrebe heroina, kojeg u svijetu koristi preko 13 milijuna ovisnika od kojih preko 100 tisuća umre, a usput se širi zaraza HIV-om i financira kriminalne i terorističke aktivnosti.

Cijelo će istraživanje biti objavljeno u časopisu Journal of Medicinal Chemistry koji izdaje American Chemical Society 28. srpnja.

Piše: Anthony Johnston/MWN
24.07.2011. 09:44:25
http://metro-portal.hr/napravljeno-cjepivo-protiv-heroina/61616/