Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2022. 17:50:00
SAVJETI

Napitci koji ublažavaju upale

Kratkotrajni upalni imunološki odgovor pomaže nam da se odbranimo od napada, ali nije dobro kada upala traje dugo i potaknuta je lošim načinom života

Zeleni čaj
Zeleni čaj (Arhiva)

Kronična upala niskog stupnja je usko povezana s stvarima koje unosimo u naše tijelo kao što su duhanski dim, kemikalije, crveno meso, alkohol, šećerna i pržena i visoko obrađena hrana, promjena životnih navika učinkovit je način za ublažavanje naših upala. Jedan od najlakših načina za početak je odabir napitaka za koje je znanost pokazala da će smanjiti upalu.

Temeljac od kostiju - možda ste već koristili temeljac od kostiju za kuhanje juhe. I vjerojatno ste ga pijuckali iz šalice tijekom hladnih zimskih dana. Juha napravljena od krčkanja kostiju i vezivnog tkiva pilića, goveda i drugih životinja postala je eliksir zdravlja zbog svoje koncentracije hranjivih minerala, vitamina i aminokiselina, koji podržavaju zdrav mikrobiom crijeva.

Toplo mlijeko od kurkume - kurkuma je žućkasto-narančasti začin koji sadrži snažan protuupalni spoj zvan kurkumin, za koji se pokazalo da pomaže u smanjenju rizika od mnogih kroničnih bolesti, kao i ublažavanju upalnih bolova uzrokovanih osteoartritisom. Kurkuma u prahu lako se umiješa u smoothieje, a od nje se dobiva i čaj. No, budući da se kurkumin bolje apsorbira u tijelu kada se uzme s malo masti, dodavanje mlijeka ili avokada u vaš smoothie s kurkumom je pametna opcija.

Sok od ananasa - jedan od najistraženijih i najmoćnijih protuupalnih sredstava je bromelain, enzim koji se nalazi u izobilju u ananasu. Pregled studija o bromelainu u časopisu Foods 2021. istraživao je njegove brojne moguće terapeutske učinke za liječenje raka, opeklina i kardiovaskularnih bolesti. Jedan od razloga zašto je bromelain toliko učinkovit je to što ima visoku bioraspoloživost, što znači da ga tijelo brzo apsorbira i snažno djeluje.

Zeleni čaj - zeleni čaj je jedan od najzdravijih napitaka koje možete popiti. "Zeleni čaj je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti, kao i antioksidansa EGCG, za koji istraživanja pokazuju da može poboljšati sagorijevanje masti i povećati metabolizam", kažu članovi medicinskog odbora Eatthis.com Tammy Lakatos Shames i Lyssie Lakatos. Među najboljim varijacijama zelenog čaja je matcha, koji sadrži višu koncentraciju epigalokatehin galata (EGCG), koji je također jedan od najjačih protuupalnih polifenola. Brojne studije sugeriraju da ispijanje matcha zelenog čaja može smanjiti simptome raznih upalnih poremećaja.

 

23.06.2022. 17:50:00
http://metro-portal.hr/napitci-koji-ublazavaju-upale/138274/