Metro-portal.hr

objavljeno 29.03.2013. 19:01:00
DALJE OD TOGA

Napitci koji gomilaju kilograme

Svi su oni zgodni i ukusni, no umjesto utaživanja žeđi vaše tijelo natrpavaju šećerom

Zgodno, ali nevjerojatno kalorično
Zgodno, ali nevjerojatno kalorično (Shutterstock)

Vjerovali ili ne, gotovo trećinu dnevnog unosa kalorija čine razni napici. Neki od njih imaju dobar učinak, poput kave i čaje, no drugi su puni štetnih konzervansa i aditiva koji debljaju i štete organizmu. 

Najpoznatiji i najomiljeniji je juice, sok od voća u kojem se, gotovo u pravilu, nalazi hrpa umjetnih aroma i velika količina šećera, dok je sok od pravog voća zastupljen s par postotaka. Čaša takvog soka nerijetko ima više kalorija od kolača.

Razne vode s okusima postale su vrlo popularne, ističu se minerali i vitamini na naljepnici, a umjetni zaslašivači i arome napisani su vrlo malim slovima, jer otvaraju apetit. Jednako tako, obična gazirana mineralna voda treba se umjereno koristiti jer bi velika količina natrija mogla oštetiti bubrebe.

Kofeinski napitci su prave kalorijske bombe jer mogu imati i 800 kalorija uz 170 grama šećera, a kofeinom su ih nakrcali u količinama koje bi i slona držale budnim danima. Prevelike količine takvih napitaka uzrokuju tjeskobu i srčanu aritmiju, da ne govorimo o izgubljenom snu. 

Žestoka pića puna su šećera, za razliku od vina i piva, pa povećavaju rizik od pretilosti i srčanih bolesti, dok energetska pića, jednako kao i kofeinski napitci, obiluju šećerom i kofeinom i pretjerana konzumacija izrazito povećava rizik od visokog krvnog tlaka.

Za kraj, klonite se shakeova i sportskih napitaka koji mogu nadoknaditi elektrolite i minerale nakon treninga, no ako ih stalno pijete, znajte da su puna konzervansa i velikih količina šećera. 

29.03.2013. 19:01:00
http://metro-portal.hr/napitci-koji-gomilaju-kilograme/77319/