Metro-portal.hr

objavljeno 18.01.2010. 19:02:34
MEHMET ALI AGCA:

Napisat ću savršenu Bibliju jer je postojeća prepuna pogrešaka

"Objavljujem smak svijeta. Svako ljudsko biće umrijet će tijekom ovog stoljeća", potpis: Vječni Krist, Mehmet Ali Agca

(Arhiva)

Mehmet Ali Agca, Turčin koji je pokušao ubiti Papu Ivana Pavla II. 1981. godine, provodi u hotelu u Ankari svoj prvi dan na slobodi, nakon što je u ponedjeljak ujutro pušten iz zatvora, pri čemu je najavio smak svijeta do kraja ovog stoljeća, objavile su svjetske agencije.

Ali Agca (52), počinitelj atentata u kojem je 13. svibnja 1981. teško ranjen papa Ivan Pavao II, zbog tog i drugih zločina proveo je u zatvorima u Italiji i Turskoj više od 29 godina. Pri izlasku iz zatvora visoke sigurnosti Sincana, sjedokosi Agca je djelovao mirno, pri ulasku u automobil imao je visoko uzdignutu šaku, a njegovi su odvjetnici podijelili rukom pisanu izjavu u kojoj objavljuje skorašnji smak svijeta.

"Objavljujem smak svijeta. Cijeli će svijet biti uništen tijekom ovog stoljeća. Svako ljudsko biće umrijet će tijekom ovog stoljeća", napisao je u izjavi Agca, koji sebe naziva "drugim mesijom".

"Biblija je prepuna pogrešaka. Ja ću napisati savršenu Bibliju", stoji u poruci, koja završava potpisom - "Vječni Krist, Mehmet Ali Agca" i uz koju je priložena fotografija na kojoj se Agca rukuje s papom Ivanom Pavlom II.

Jedan od najpoznatijih turskih zatvorenika potom je u koloni od četiri vozila, u kojima su većinom bili pripadnici službi sigurnosti, prepraćen u jednu vojnu bolnicu u Ankari na pregled kojim se trebalo utvrditi je li sposoban za služenje vojnog roka, što je u turskom društvu obveza svakog muškarca starijeg od 18 godina.

Takav postupak zatražio je nadležni ured za novačenje, opravdavajući svoj zahtjev mogućnošću da Agca pobjegne nakon izlaska iz zatvora.

"Agca je u šoku i tvrdi da ne može držati oružje u ruci zbog svojih vjerskih i filozofskih uvjerenja", rekao je u nedjelju jedan od njegovih odvjetnika.

No, Agca ipak neće ići u vojsku, jer su ga liječnici, po tvrdnjama odvjetnika, proglasili nesposobnim, potvrdivši tako identičnu odluku vojne komisije iz 2006.

Agca je te godine, zbog pogreške u izračunu trajanja preostale zatvorske kazne, pušten na slobodu, da bi samo osam dana poslije toga, po naredbi vrhovnog suda, bio vraćen na dosluženje. U međuvremenu je bio odveden na vojni pregled, na kojem je proglašen nesposobnim za služenje vojske zbog "teških poremećaja osobnosti" i "antisocijalnog ponašanja".

Nakon pregleda u bolnici, Mehmet Ali Agca otišao je u jedan hotel u kojem će, kako tvrde njegovi odvjetnici, provesti nekoliko idućih dana, tijekom kojih će dogovoriti iduće korake, uključujući i dugoočekivane razgovore za medije u kojima bi trebao pojasniti razloge i motive pokušaja ubojstva prethodnog Pape.

Agca je napad na Ivana Pavla II izveo 13. svibnja 1981. u trenutku kad se Papa u otvorenom automobilu vozio Trgom svetog Petra u Vatikanu. Papa je ranjen u trbuh, lijevu šaku i desnu ruku. Agca je uhićen nekoliko minuta nakon atentata i uskoro osuđen no, papa Ivan Pavao II. posjetio ga je u zatvoru Rebibbiji 1983. i dao mu oprost za napad.

Agca je 2000. pušten iz talijanskog zatvora i izručen Turskoj, u kojoj je odmah nastavio izdržavati zatvorsku kaznu za druge zločine počinjene na turskom tlu prije atentata na Papu, uključujući i ubojstvo poznatog novinara Abdija Ipekcija 1979.

Agca je prošli tjedan preko svojih odvjetnika obznanio kako će odgovarati na pitanja o napadu na Papu nakon izlaska iz zatvora. Motivi tog atentata još su nepoznati, osobito stoga što je Agca iskaz mijenjao nekoliko puta.

Odmah po uhićenju tvrdio je da je djelovao sam, po Božjim naputcima, ali je poslije dao naslutiti da su naručitelji ubojstva bile tajne službe nekih tadašnjih istočnoeuropskih komunističkih zemalja, poput sovjetskog KGB-a, zbog snažne protukomunističke opredijeljenosti Ivana Pavla II.

No, to je poslije porekao, kao i neke druge indicije, pa sad mediji stoje u redu kako bi dobili priliku razgovarati s Agcom. Njegovi odvjetnici odbacili su mogućnost razgovora već u ponedjeljak, rekavši da će se Agca prvi dan na slobodi odmarati u hotelu.

"Ne bježimo od medija, razgovarat će s njima možda za nekoliko dana", rekao je odvjetnik Gokay Gultekin, prenijevši Agcine riječi kako je počeo razmatrati mnogobrojne ponude za pisanje knjige i snimanje filmova na temu napada na Papu.

"Još se moramo dogovoriti oko izbora TV kuća i nakladnika. Pričekat ćemo i vidjeti što će se dogoditi", rekao je novinarima drugi Agcin odvjetnik Yilmaz Absoglu.

Ali Agca, koji je u zatvoru najavio namjeru preobraćenja na katoličku vjeru, već je prije izrazio želju da posjeti grob Ivana Pavla II, koji je umro 2005. i susretne se s njegovim nasljednikom Benediktom XVI.

Iako je iz Vatikana službeno priopćeno kako ne namjeravaju komentirati Agcin izlazak iz zatvora, Reuters je prenio riječi nadbiskupa Ennija Apignanesija da je Agca po zakonu sad slobodan čovjek.

"On je odslužio zatvorsku kaznu i zato je sad po zakonu slobodan čovjek. Nadajmo se da se promijenio i u srcu", rekao je nadbiskup.

"Možda će doći u Rim. Papa je dvaput odlazio k njemu kako bi mu oprostio, pa bi on sad mogao doći i pomoliti se", dodao je Apignanesi. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 19:02:34
http://metro-portal.hr/napisat-cu-savrsenu-bibliju-jer-je-postojeca-prepuna-pogresaka/30929/