Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2010. 20:08:21
OPASAN TERENAC

Napad na Times Squareu osumnjičeni je planirao sam?

Shahzad navodno tvrdi kako je sam organizirao napad, ali istovremeno su pakistanske vlasti uhitile osobu za koju sumnjaju da je povezana s napadom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)

Faisal Shahzad, osumnjičen da je automobil s eksplozivom dovezao na Times Square i uhićen u zračnoj luci u New Yorku, gdje se htio ukrcati u zrakoplov za Dubai, tvrdi da je samostalno djelovao, rekao je neimenovani policijski dužnosnik u utorak, kako prenosi AP.

Po riječima tog dužnosnika bliskog istrazi, Shahzad (30), američki državljanin pakistanskog podrijetla, uhićen je u ponedjeljak u međunarodnoj zračnoj luci John F. Kennedy.

Shahzad je, kako prenosi agencija iz izvora bliskih istrazi, navodno priznao da je sam nabavio materijal za eksplozivnu napravu i postavio ga u terensko vozilo koje je parkirao na Times Squareu.

Istražitelji još nemaju dokaza o Shahzadovoj povezanosti s pakistanskim talibanima ni s bilo kojom terorističkom skupinom, rekao je neimenovani dužnosnik policije. "On tvrdi da je djelovao samostalno, ali se to još mora ispitati", rekao je izvor kako prenosi AP.

Pakistanski talibani su prije dva dana preuzeli odgovornost za postavljanje eksploziva, poručivši da je riječ o osveti za ubojstvo dvojice vođa Al Kaide u Iraku, ali policijski dužnosnici ističu da zasad nema dokaza da su te tvrdnje točne.

Pakistanske vlasti uhitile su, pak, u utorak u Karačiju jednu osobu za koju sumnjaju da je povezana s pokušajem bombaškog napada na njujorški Times Square, doznaje se iz obavještajnih izvora.

Prema istom izvoru, uhićen je izvjesni Taiseef, prijatelj Faisala Shahzada, pakistanskog Amerikanca koji se zbog istog slučaja nalazi u pritvoru u SAD-u.

Neki pak izvori tvrde da su nakon neuspjelog subotnjeg napada u New Yorku pakistanske vlasti u Karačiju privele više osoba. (hina/metro-portal)

04.05.2010. 20:08:21
http://metro-portal.hr/napad-na-times-squareu-osumnjiceni-je-planirao-sam/39285/