Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2010. 10:24:55
SAPUNICA NA SUDU

Naomi Campbell pozvana kao svjedok na Haškom sudu

Sudi se Charlesu Tayloru, libijskom diktatoru osumljičenom za više ratnih zločina

naomi campbell
naomi campbell (Getty Images)

Naomi Campbell smo mogli vidjeti u mnogim sudnicama, ali nikada na UN-ovom Sudu za ratne zločine, sve dosad.

Britanski supermodel će igrati jednu od važnijih uloga u haškom suđenju Charlesu Tayloru, bivšem libijskom predsjedniku. Međunarodni su tužitelji zatražili od UN-a da se Naomi Campbell prisili da dođe svjedočiti pod optužbama da je primila ogromni "krvavi" dijamant od liberijskog diktatora.

"Gospođica Campbell je kao stvarni primatelj poklona od strane osumljičenog, u poziciji da omogući materijalni dokaz o tom događaju", objašnjavaju tužitelji. "Njezin dokaz će potvrditi navode tužitelja kako se osumljičeni diktator koristio dijamantima za osobno bogaćenje i kupnju oružja za rat u Sierra Leoneu.

Gospodina Taylora se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti, uključujući ubojstva, silovanja, uzimanje u ropstvo, otimanje djece za potrebe vojske, u ratu koji je trajao od 1991-2001 u susjednoj, dijamantima bogatoj, zemlji Sierra Leoneu.

Tužitelji ga optužuju da je naoružao Revolucionarni ujedinjeni front, pobunjeničku vojsku poznatu po ubijanju svojih žrtava, da bi došli do dijamanata koje su ilegalno vadili u područjima koja su kontrolirali.

UN-ov Specijalni sud za Sierra Leone u siječnju je došao do informacija da je gosp. Taylor dao gđici. Campbell velik dijamant nakon večere u rujnu 1997. koju je priredio Nelson Mandela.

Naomi je bila Mandelin gost u "Blue Trainu", luksuznom južnoafričkom vlaku. Na putovanju je također bila i glumica Mia Farrow. Taylor se večeri pridružio malo kasnije.

Tvrdnju o dijamantu je prvo iznijela Mia Farrow, danas nositelj kampanja za afrička pitanja. Ona je rekla da je za doručkom Naomi ispričala kako su je usred noći posjetila dva muškarca poslana od Taylora.

"Rekla je da su joj tokom noći pokucala dva muškarca, i da im je ona u polusnu otvorila vrata, i da su to bili predstavnici predsjednika Charlesa Taylora i da su joj dali velik dijamant," poručila je Mia Farrow za ABC News.

"Kazala je da će dati dijamant dječjoj zakladi Nelsona Mandele, pa više nisam ni razmišljala o tome", rekla je Mia.

Tužitelji tvrde da je Taylor primao dijamante od pobunjeničke vojske iz Sierrra Leonea u staklenkama majoneze, i da ih je potom u Južnojafričkoj Republici mijenjao za oružje. Na unakrsnom ispitivanju Taylor je rekao da je priča o dijamantu "totalna besmislica". Naomi je također zanijekala da je primila bilo kakav dijamant od Taylora. "Nisam primila nikakav dijamant, i ne želim pričati o tome. Hvala. I nisam ovdje zbog toga," izjavila je za ABC televiziju prije mjesec dana kada je pobjegla s intervjua.

Dječja zaklada Nelsona Mandele poručila je da nije dobila nikakav dijamant od Naomi Campbell.  

21.05.2010. 10:24:55
http://metro-portal.hr/naomi-campbell-pozvana-kao-svjedok-na-haaskom-sudu/40553/