Metro-portal.hr

objavljeno 03.09.2008. 14:16:45
LJUTI SELJACI

Nano ćemo još malo pričekati

Indijska grupa Tata objavila je kako su bili prisiljeni zatvoriti tvornicu najjeftinijeg automobila.

Automobil za 2.264 dolara
Automobil za 2.264 dolara (Reuters)

Indijska grupa Tata službeno je obustavila gradnju tvornice u kojoj bi se trebao proizvoditi najjeftiniji automobil na svijetu, zbog neumoljivih prosvjeda, ističući da traži novu lokaciju.

Grupa se nadala da će do listopada početi prodavati automobil Nano sa četiri vrata za 100.000 rupija (2.264 dolara) a sada je priopćila da razmišlja o preseljenju tvornice sa postojeće lokacije u pokrajini Singur u saveznoj indijskoj državi Zapadni Bengal.

"Tata Motors bio je prisiljen zaustaviti gradnju i puštanje u pogon tvornice Nanoa u Singuru zbog stalnih sukoba i komešanja na gradilištu", navela je kompanija u priopćenju.

"S obzirom na sadašnju situaciju, kompanija ispituje alternativne opcije proizvodnje Nanoa u ostalim postrojenjima"

Priopćenje je objavljeno nakon što su tisuće prosvjednika nastavile blokirati gotovo završenu tvornicu automobila Nano u Singuru, predgrađu grada Kolkate, tvrdeći da su siromašni seljaci iseljeni kako bi se napravilo mjesta za tvornicu.

Tata Motors u taj je projekt već uložio 350 milijuna dolara.

Vlada savezne države Zapadni Bengal otkupila je oko 1.000 jutara zemljišta za tvornicu, no aktivisti tvrde da je potrebno samo 600 jutara.

Tata grupa, čiji poslovni interesi obuhvaćaju širok raspon proizvoda, od lokomotive do kozmetike, kazala je da obustavlja projekt zbog straha za sigurnost.

03.09.2008. 14:16:45
http://metro-portal.hr/nano-cemo-jos-malo-pricekati/11319/