Metro-portal.hr

objavljeno 02.10.2019. 18:01:00
COOL

Namirnice zbog kojih ćete živjeti duže

Postoje namirnice koje će nam pomoći da živimo duže i zdravije, pa evo pet običnih, svakodnevnih zalogaja koji su zapravo sjajni

Ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama
Ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama (Arhiva)

Zdrava hrana je, svi dobro znamo, jedan od glavnih stupova zdravog života, a među milijunima savjeta može se shvatiti da je potrebno imati izbalansirane obroke, jesti puno voća i povrća i to je to... ili ipak ne?

Naime, postoje namirnice koje će nam pomoći da živimo duže i zdravije, pa evo pet običnih, svakodnevnih zalogaja koji su zapravo sjajni.

Jaja - jaja su "dizajnirana" da podrže život (imaju sve što je potrebno da se u njima razvije pile), odnosno bogata su nutrijentima, proteinima, a siromašna kalorijama. Ukratko idealan obrok. Jaja dobro utječu na pamćenje, mršavljenje, zdravlje kostiju i očiju. 

Lisnato zeleno povrće - što je lišće tamnije to je ovo povrće bogatije nutrijentima. Sadrži minimalan broj kalorija, a obiluje mineralima i vitaminima, među kojima prednjači jak antioksidans vitamin E.

Ljute papričice - preporučuje se nekoliko puta tjedno pojesti obrok koji smo zaljutili. Naime, kapsaicin koji daje ljutinu papričici ima jaka antiupalna i antitumorna svojstva te je jak antioksidans. Ako ne želite da vam ljutina preuzme ostale okuse u jelu, možete svaki dan pojesti komadić ljute papričice, neovisno o obroku.

Riba - bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su bitne za zdravlje srca, krvnih žila, mozga, kostiju, zglobova. Najbolji izvor omega-3 masnih kiselina su masne ribe poput lososa, haringe, sardine i tune.  Preporučuje se ovakvu ribu jesti barem jednom tjedno. 

Zobene pahuljice - želite li dugo živjeti pripazite na probavu. Znamo da su zdrava i nepropusna crijeva presudna za jak imunitet. Kako bi ostala takva dugi niz godina dobro je jesti vlaknastu hranu, a jedan od boljih izvora vlakana su i zobene pahuljice. 

02.10.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/namirnice-zbog-kojih-cete-zivjeti-duze/121045/