Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2017. 09:01:00
SAVJETI

Namirnice za zdravu i lijepu kožu

Zdrava i lijepa koža jedno je od ogledala zdravlja u cjelini, pa napravite nešto dobro za sebe pravilnim izborom namirnica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Zdrava koža je ujedno i lijepa, a i jedno i drugo počinje, naravno - u tanjuru. Naime, dokazano je cijelim nizom istraživanja da zdrava prehrana čuva zdravlje kože i usporava pojavu znakova starenja.

Recept je jednostavan - u svoju prehranu uvrstite namirnice koje svojim bogatstvom prirodnih spojeva blagotvorno utječu na kožu, pa evo koje ne smijete zaboraviti:

Bobičasto voće - borovnica, brusnica, grožđe, kupine, maline, ribizl... svi oni su prepuni antioksidanksa i fitokemikalija koje štite membranu i stanice kože, a borovnice (one domaće, naravno) smatraju se kraljicama anti-aginga.

Citrusi - odlični su za masnu kožu sklonu aknama jer djeluju antibakterijski. Njihova konzumacija pomaže u smanjenju pora i potiče prirodni proces čišćenja kože. Citrusi imaju i visok sadržaj vitamina C, koji je građevni element kolagena i elastina.

Dinje i lubenice - voće vrlo niskog glikemijskog indeksa, puno vode, beta-karotena i vitamina C. Sjajno za hidrataciju kože.

Maslinovo ulje - bogato je mononezasićenom oleinskom kiselinom koja pomaže koži da se dubinski hidratizira i prevenira nastanak akni, a ništa manje korisni nisu ni antioksidansi i vitamin E. 

Mrkva - riznica antioksidansa, beta-karotena, minerala i vitamina A, što je čini idealnom namirnicom za ljetne dane i zaštitu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. 

Orašasti plodovi - bademi, lješnjaci i orasi sjajan su izvor omega-3 masnih kiselina poznatih po protuupalnom djelovanju i sprječavanju nastanka akni, dok vas od bora i prištića štiti vitamin E. 

Rajčica - likopen je jedan od najsnažnijih antioksidansa koji usporava starenje i poboljšava čvrstoću lica, a najbolje radi u sinergiji s beta-karotenom, selenom i vitaminom E. 

Riba - preporučuje se masnija kao što je losos, sardina, skuša ili tuna zbog velikog udjela omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje obnavljaju epitel i vitamina A.

Sjemenke - od esencijalnih aminokiselina do kalija, magnezija i vitamina E, sjemenke su prepune kvalitetnih sastojaka za njegu kože, a sjemenke lana pune su i fitoestrogena.

Zeleno lisnato povrće - blitva, raštika, špinat... samo su neke od vrsta povrća prepunih vitamina A i C koji smanjuju sitne bore, zaustavljaju slobodne radikale i potiču stvaranje kolagena, dok beta-karoten štiti kožu od sunca.

salata povr?e

16.05.2017. 09:01:00
http://metro-portal.hr/namirnice-za-zdravu-i-lijepu-kozu/104956/