Metro-portal.hr

objavljeno 19.02.2014. 16:24:00
BLJAK?

Namirnice od kojih ćete biti još gladniji

Što ne biste trebali pojesti kako vam rupa u želucu ne bi postala još veća, umjesto da je zatrpate

Pomfrit i kečap - nezdrava kalorijska bombe nakon koje ste gladni
Pomfrit i kečap - nezdrava kalorijska bombe nakon koje ste gladni (Shutterstock)

Hrana koja nas čini gladnima? Zvuči blesavo, priznajemo, no ovo što ćemo nabrojati ne samo da ima takav učinak, nego vas tjera na još, a i dalje ne čini ništa da vas zasiti. Za početak, pogađate, preporučujemo da izbjegavate žvakaće gume koje će potaknuti izlučivanje želučanih sokova i stvaranje sline koja vara želudac  - sve to zajedno čini vas još gladnijim.

Dijetalni sokovi su, prvenstveno, teška prevara jer su prepuni umjetnih zaslađivača koji sami po sebi nisu dobri za vas, a otvaraju apetit i sprječavaju da do mozga stigne informacija da ste siti. Rezultat - prejedanje.

Grozomorni visokofruktozni kukuruzni sirup, HFCS, ometa metabolizam i tjera vas da ga jedete još i još usporavanjem izlučivanja leptina, ključnog hormona koji mozgu govori da ste siti i da trebate prestati jesti. Osim toga uzrokuje ovisnost, napravljen je od GMO kukuruza i samo zato nije stavljen izvan zakona zbog svog štetnog djelovanja na ljudsko tijelo, jer je GMO lobby vjerojatno najmoćniji na svijetu.

Kolači i pekarski proizvodi puni su bijelo brašna i šećera koji će vam brzo podići energiju, no jednako tako je i strmoglaviti u trenu, pa ćete osjetiti vučju glad koju ćete morati utažiti pod hitno. Po mogućnosti integralnim žitaricama, inače se vrtite u krugu i slažete salo oko trbuha.

Smrznuta gotova jela, naročito "dijetalna", zapravo su osiromašena verzija hrane, pa će se glad vratiti u trenu. Kako biste to spriječili, jedite uz njih salatu ili voće, sitost će potrajati puno duže.

Žitne pločice vole se predstavljati kao savršen doručak ili međuobrok, no zapravo nema razlike između njih i kolača. Jedino u slučaju da ih sami napravite, pa da budu pune složenih ugljikohidrata i proteina, sve ostale kupovne jednostavno zaobiđite.

Monosodium glutamat ili MSG još je jedna loša kratica koju treba izbjegavati, a najčešće ćete je pronaći u kineskoj hrani. To je zapravo pojačivač okusa koji potiče glad i tjera vas da jedete više nego što biste trebali.

Za kraj, omiljena grickalica koja je ujedno i kraljica nezdrave hrane - pomfrit. Prvo, ovo što vam daju u raznim restoranima brze hrane krumpir je vidjelo na slici, a obično uz njega ide i kečap - i jedno i drugo prepuno je gorespomenutog zloglasnog HFCS-a. Kalorija na vagone, hranjive vrijednosti niotkuda, a da možete pojesti samo par komada - nema šanse.

Iskustva s ovakvom hranom možete podijeliti na forumu Fast food vs. junk food

19.02.2014. 16:24:00
http://metro-portal.hr/namirnice-od-kojih-cete-biti-jos-gladniji/83366/