Metro-portal.hr

objavljeno 01.05.2015. 16:01:00
SUPER

Namirnice koje traju vječno

Neke se namirnice lako i brzo kvare, ali postoji pet namirnica koje nikada ne morate baciti ako ih čuvate na odgovarajući način.

Šećer traje koliko god želite
Šećer traje koliko god želite (Arhiva)

Med je trajan koliko i ukusan. Jednostavno rečeno on može trajati zauvijek. Ova zdrava namirnica tijekom vremena se može kristalizirati i promijeniti boju, ali to je neće učiniti nesigurnom za upotrebu.

Čuvanje: Spremite teglu s medom na hladnom i dobro ju zatvorite. Ukoliko se med kristalizira jednostavno staklenku stavite u toplu vodu i bez straha uživajte u ovoj ''pčelinjoj'' poslastici.

Riža - sve vrste riže mogu na vašim policama trajati gotovo neograničeno s izuzetkom smeđe riže koja je pokvarljiva jer sadrži visok postotak ulja.

Čuvanje: Držite rižu na hladnom i suhom. Kada ju jednom otvorite spremite ju u plastičnu vrećicu za zamrzivač. Još bolje je ako rižu čuvate u haldnjaku.

Šećer - bijeli, smeđi ili u prahu - šećer se nikada ne kvari jer ne podržava razvoj bakterija. Izazov će vam predstavljati samo kako ga sačuvati da se ne pretvori u tvrde kristale.

Čuvanje: Suho i hladno mjesto i kod šećera će dati najbolje rezultate. Da biste spriječili stvrdnjavanje šećera stavite ga u hermetički zatvorenu plastičnu posudu.

Žestoka pića - votka, džin, viski, rum ili tekila - kada se radi o žestokim pićima sasvim je svejedno jer se ni nakon otvaranja boce ona neće pokvariti. S vremenom mogu izgubiti dio arome, ali da biste to primijetili treba proći jako puno vremena.

Čuvanje: Bocu čvrsto zatvorite i spremite na hladno i mračno mjesto dalje od sunčeve svjetlosti.

Ocat - najdraži dodatak salatama i marinadama ostat će nepromijenjen godinama nakon što ga otvorite.

Čuvanje: Kao i s alkoholom čuvajte na hladnom i mračnom mjestu

01.05.2015. 16:01:00
http://metro-portal.hr/namirnice-koje-traju-vjecno/91499/