Metro-portal.hr

objavljeno 16.07.2017. 11:15:00
ZAPAMTITE :)

Namirnice koje su izvor vitamina D

Vitamin D izuzetno je važan za zdravlje, a najjednostavniji način je izlaganje suncu tijekom minimalno 20 minuta dnevno, no može se unijeti i hranom

Losos je sjajan izvor vitamina D
Losos je sjajan izvor vitamina D (Shutterstock)

Vitamin D jedan je od iznimno važnih vitamina za ljudski organizam, jer osim što održava razinu kalcija u organizmu vrlo je važan za izlučivanje inzulina i imunološki sustav u cjelini. 

Osim navedenoga, vitamin D snižava razinu lošeg kolesterola, pomaže u zaštiti od šećerne bolesti i oboljenja srca, ublažava bol povezanu s fibromialgijom, štiti od senilne makularne degeneracije oka, ublažava simptome psorijaze, poboljšava mušku plodnost, snizuje rizik od karijesa, raka debelog crijeva, zloćudnog oblika raka kože melanoma, agresivnog raka dojke, rahitisa, osteoporoze i depresije.

Najveći izvor ovoga vitamina nalazi se u sunčevim zrakama, a stručnjaci preporučuju između 400 i 800 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno kako bi se zadovoljile potrebe organizma.

Osim sintetiziranja vitamina D pomoću sunca (potrebno je 20-ak minuta dnevno izlaganja suncu kako bi se zadovoljile potrebe organizma), vitamin D može se u organizam unijeti i putem brojnih namirnica.

Namirnice koje sadrže najviše vitamina D

Gljive - mada vitamina D nema puno u biljnom svijetu, gljive su izuzetak jer su one bogate njime.

Goveđa jetrica - 5 grama goveđih jetrica sadrži 50UI vitamina D.

Jaja - svima je poznato kako su jaja odličan izvor proteina, ali sada znate da bi ih trebali jesti i zbog vitamina D koji se nalazi u žumanjcima.

Losos, tuna i sardine - ove su ribe prepune vitamina D, a ako vam je losos preskup, znajte da jedna konzerva tune sadrži trećinu potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina. Dvije sardine pak sadrže 13 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina D.

Mlijeko i mliječni proizvodi - iako svi pomisle samo na kalcij kada se spomenu ove namirnice, mlijeko i mliječni proizvodi puni su vitamina D. Naravno, što mlijeko ima veći postotak masnoće, to ima i više vitamina D.

16.07.2017. 11:15:00
http://metro-portal.hr/namirnice-koje-su-izvor-vitamina-d/106143/