Metro-portal.hr

objavljeno 14.03.2014. 11:21:26
PRIRODA DAJE

Namirnice koje liječe - pa gotovo sve

Umjesto da uvijek prvo tražimo spas u lijekovima, bolje bi bilo da se okrenemo prirodi koja nam lijekove daje sama

Luk štiti probavu i sprječava upale
Luk štiti probavu i sprječava upale (Arhiva)

Ljekovite se namirnice nalaze svugdje oko nas, pa bi bilo dobro biti manje brz na gutanju pilula i puno pažljiviji oko hrane koja je pred nama u tanjuru.

Tako, primjerice banana oduvijek služi kao melem protiv uboda kukaca, opeklina i ozljeda zbog dokazanih protuupalnih karakteristika. Starije i mekše banane pogodne su za kožu, a zelenije za jelo. Banane su sjajne za zaustavljanje preobilnog pražnjenja crijeva, tako da bi uvijek trebalo imati koju bananu na stolu.

Luk je također drevni lijek, a ljudi su ga pili i kao sok. Može odlično poslužiti u borbi protiv prehlade, probavnih problema, poteškoća s disanjem i dijabetesa čije simptome smanjuje. Uz to, štiti od bolesti krvožilnog sustava i kroničnih bolesti. Što je najvažnije, kuhanjem ne gubi ništa od svoje ljekovitosti.

Sjajno pomaže i paprika, za koju se kroz povijest vjerovalo da liječi sve, pa je tako korištena i kao lijek protiv bolova i afrodizijak. Nova istraživanja pokazala su da paprika ima analgetske karakteristike, utječući na prenošenje kemijskih sredstava u mozgu koji su zaduženi za bol. Ubrzava sagorijavanje masti, pogotovo one oko trbuha, pa je svakako trebate imati na jelovniku što češće.

Peršin je od pamtivijeka korištena za rješavanje uroloških problema, jer ubrzava i pojačava lučenje mokraće, pa je izuzetno koristan osobama koje pate od bubrežnih kamenaca ili upale mjehura. Odličan je svjež i kao čaj, a ukusan je dodatak gotovo svakom jelu. 

14.03.2014. 11:21:26
http://metro-portal.hr/namirnice-koje-lijece-pa-gotovo-sve/83807/