Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2015. 18:01:00
MLJAC

Namirnice koje griju u zimskim danima

Zima nas najviše muči svojim niskim temperaturama i stalno se pokušavamo na neki način utopliti, pa evo nekoliko namirnica koje to rade besprijekorno

Đumbir je pun termogenetskih spojeva
Đumbir je pun termogenetskih spojeva (Shutterstock)

Zimi ćemo se obično pokušati ugrijati ili odjećom ili nekim toplim/alkoholnim napitkom, no bolje od svega poslužit će - hrana.

Tako češnjak sadrži alicin koji osim antibakterijskog učinka održava srce ugrijanim, štiti od prehlade i gripe i vrlo je učinkovit antioksidans.

Đumbir je također prava zimska hrana jer obiluje termogenetskim spojevima koji stvaraju unutarnju toplinu, a akko ublažava prehladu, grlobolju i kašalj treba biti na meniju gotovo svakodnevno, u obliku začina, dodatka jelu ili čaja.

Limun poboljšava imunitet svojim udjelom vitamina C i pomaže vam u borbi protiv uobičajenih zimskih bolesti, dok med predstavlja savršen dodatak - trenutno potiče proizvodnju unutarnje temperature u tijelu, a kako je fantastičan lijek za sve zimske tegobe, dnevno konzumirajte barem dvije žličice.

Za kraj - meso, jer sadrži željezo koje stimulira proizvodnju topline slanjem signala tiroidnim hormonima koji su izravno uključeni u regulaciju tjelesne topline.

12.01.2015. 18:01:00
http://metro-portal.hr/namirnice-koje-griju-u-zimskim-danima/89521/