Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2013. 10:02:00
RICHARD DAWKINS

Nametanje religije djeci je gore od zlostavljanja

Jedan od najcjenjenijih znanstvenika današnjice, poznat po ateističkim stavovima, opet je uzburkao javnost svojim izjavama

Richard Dawkins poznat je po ateizmu
Richard Dawkins poznat je po ateizmu (Arhiva)

Richard Dawking, profesor s Oxforda poznat po svojim ateističkim stavovima u najnovijem je javnom istupu na Festivalu knjige u Chipping Nortonu iznio tezu koja će zacijelo izazvati pravu buru.

Naime, Dawkins tvrdi da djecu treba učiti da postoji religija i da neki ljudi vjeruju u to, no ne smije se učiti djecu da su katolici, muslimani ili bilo što drugo, jer ste to zapravo vi, a oni trebaju imati pravo izbora.

Štoviše, prema Dawkinsu takav je način odgoja nametanje religije i zapravo predstavlja čisto zlostavljanje djece, gore od klasičnog. Naravno, kao pravi znanstvenik slaže se s potrebom da djeca znaju što je religija, jer nepoznavanjem religije ostaju zakinuti za shvaćanje mnogih sjajnih umjetničkih djela, od slika i kipova do književnosti.

Izjava koja je najkontroverznija je usporedba seksualnog zlostavljanja s religijskim odgojem, jer je Dawking za Al-Jazeeru izjavio da je seksualno zlostavljanje užasno, no psihička oštećenja koja zadobiju djeca kad ih se odgaja kao katolike su još i gora.

Naravno, nije mogao propustiti navesti primjere seksualnog i religijskog zlostavljanja od strane katoličkih svećenika. Pritom je posebno opisao priču žene koja mu je priznala da ju je zlostavljao svećenik, što je nekako preboljela, ali nije njegovu tvrdnju da će njena sedmogodišnja prijateljica protestantske vjere koja je umrla gorjeti u paklu zbog svoje religije.

23.04.2013. 10:02:00
http://metro-portal.hr/nametanje-religije-djeci-je-gore-od-zlostavljanja/77730/