Metro-portal.hr

objavljeno 14.07.2008. 01:19:45

Nakon ZERP-a razdvojeni su bilateralni odnosi od pristupnih pregovora s Hrvatskom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u nedjelju u Parizu da je rješavanjem problema Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) došlo do razdvajanja bilateralnih hrvatsko-slovenskih odnosa od hrvatskih pristupnih pregovora.

"Mislim da je onoga trenutka kada je riješen problem ZERP-a, osigurano da se to pitanje odvoji od pregovora", rekao je Janša nakon bilateralnog razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, na rubu summita Unije za Mediteran koji se održava u Parizu.

Janša je rekao kako hrvatski cilj da završi pregovore s EU-om sljedeće godine smatra realnim, "ako nastavi u višoj brzini u koju je ubacila", te da se Slovenija za svoga predsjedanja Unijom "trudila da se s Hrvatskom otvore sva poglavlja za koja su se stekli uvjeti i da će se ta potpora i dalje nastaviti".

Predsjednik Mesić i premijer Janša razgovarali su o bilateralnim odnosima i problemima koji opterećuju odnose dviju država te o stanju u regiji.

Janša je rekao da je proces rješavanja graničnih pitanja dobio novi smjer osnivanjem mješovitih komisija. "Osnivanjem mješovitih komisija taj proces je dobio smjer koji do sada nismo istraživali, sve ostale puteve smo već provjerili i nakon 15 godina ustnovili da ne ide. Sada se nadam da će rezultat biti pozitivan", rekao je Janša.

Predsjednik Mesić je rekao da je bilo riječi o slovenskim vinjetama, koje su izazvale veliko nezadovoljstvo putnika u tranzitu kroz Sloveniju. Rekao je da mu je Janša objasnio da je riječ o privremenom rješenju dok se ne uvede satelitski sustav naplate.

Janša je sa svoje strane istaknuo da bi volio kad bi "Slovenci mogli plaćati auto-ceste u Hrvatskoj 35 eura koliko košta polugodišnja vinjeta za slovenske auto-ceste". (HINA)

14.07.2008. 01:19:45
http://metro-portal.hr/nakon-zerp-a-razdvojeni-su-bilateralni-odnosi-od-pristupnih-pregovora-s-hrvatskom/9822/