Metro-portal.hr

objavljeno 14.04.2012. 15:44:05
ISTRAGA TRAJE

Nakon ubojstva petorice, u Makedoniji napeto

U skopskom naselju Radišanima u kojem su u četvrtak ubijena petorica muškaraca i dalje je napeto, a makedonska policija nastavlja s istragom

Fotografija vijesti

Zbog nezapamćenog zločina u kojem su ubijena četvorica mladića i jedan sredovječni muškarac, građani zahtijevaju hitno pronalaženje krivca, postavili su i barikade, a mediji javljaju kako je sve puno policije.

U subotu, na dan pokopa žrtava zastave su u gradu spuštene na pola koplja, a u skopskoj općini Butelu proglašen je dan žalosti. Policija je objavila da je na ispitivanje pozvala pedesetak osoba.

Ministrica policije Gordana Jankulovska rekla je da ima nekih tragova u vezi s počiniteljima i motivom zločina u kojem su ubijeni Filip Slavkovski, Aleksandar Nakjoski, Cvetančo Acevski i Kire Tričkovski, svi u dobi od 18 do 20 godina, te 45-godišnji Borče Stefkovski. Njihova su tijela pronađena u četvrtak navečer kraj Željezarskoga jezera, popularnog ribičkog odredišta u sjevernome predgrađu Skoplja.

Sve političke stranke izrazile su sućut obiteljima žrtava, zatražile brzu istragu i pozvale građane da budu mirni i suzdržani, a tako su postupile i misija Europske unije u Skoplju, OESS te američko veleposlanstvo.

Tijela su u četvrtak navečer pronašli ribiči. Očevici kažu kako su tijela četvorice mladića bila poslagana tako da se čini da je riječ o pogubljenju vatrenim oružjem. Tijelo 45-godišnjaka Stefkovskoga bilo je nešto dalje i njegov brat vjeruje da je on ubijen jer je slučajno vidio ubojstvo ostalih.

Vijest o ubojstvu odmah je izazvala napetost između Makedonaca i makedonskih Albanaca pa je policija na to područje morala poslati interventne snage.

Stotine gnjevnih Makedonaca u petak su se okupile u blizini mjesta ubojstva, blokirale promet i zahtijevale da ubojice budu pronađeni.

Nekoliko desetaka prosvjednika upalo je u područje u kojem uglavnom žive Albanci i tražilo osvetu za ubojstvo, iako, javljaju mediji, ništa ne upućuje na to da su ubojice bili Albanci.

Napetost između tih dviju zajednica koju će ova ubojstva uoči Uskrsa po Julijanskome kalendaru samo pojačati, počela je u veljači kad je jedan makedonski policajac dok nije bio na dužnosti ustrijelio dvojicu mladih Albanaca u gradu Gostivaru na sjeverozapadu zemlje. Nakon toga počelo je najgore nasilje od 2001. kad je zemlja za dlaku izbjegla građanski rat.

U prvoj polovici ožujka bande mladića napadale su autobuse u glavnome gradu i drugim mjestima, te ozlijedili najmanje 15 ljudi. Policija je tada uhitila više od 30 sumnjivaca i nasilje se počelo smirivati.

14.04.2012. 15:44:05
http://metro-portal.hr/nakon-ubojstva-petorice-u-makedoniji-napeto/70046/