Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2010. 23:41:45
HAŠKI SUD

Nakon godinu dana prekida nastavljeno suđenje Vojislavu Šešelju

Šešelj se izjasnio da nije kriv po 15 točaka optužnice za ratne zločine počinjene od 1991. do 1993.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Suđenje za ratne zločine vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju nastavljeno je u utorak nakon skoro godinu dana prekida svjedočenjem svjedoka iza zatvorenih vrata kako bi se zaštitio njegov identitet.

Šešelj se suočava s mogućom kaznom doživotnog zatvora ako bude osuđen za poticanje nasilje protiv Bošnjaka i Hrvata u bivšoj Jugoslaviji tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća dok je vodio srpsku radikalnu stranku.

On se izjasnio da nije kriv po 15 točaka optužnice za ratne zločine počinjene od 1991. do 1993., uključujući mučenje, ubojstva i prisilnu deportaciju neSrba u BiH i Hrvatskoj i Vojvodini od strane postrojbi njegove stranke.

Suđenje, koje je počelo krajem 2007. na Međunarodnom sudu zločine na području bivše Jugoslavije u Den Haagu obustavljeno je prije gotovo godinu dana nakon što su tužitelji rekli da je proces narušen prijetnjama svjedocima.

U posljednjem obratu šestero svjedoka je reklo da sada žele svjedočiti u korist obrane umjesto tužiteljstva. Njih će se sada ispitati suci umjesto obrane i tužiteljstva.

Šešelja je Haški sud u srpnju 2009. osudio na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda nakon što je objavio identitet tri zaštićena svjedoka u njegovoj knjizi. On će početi služiti ovu kaznu nakon završetka suđenja.

Pred svjedočenje u utorak Šešelj je sudu uputio nekoliko zahtjeva uključujući i dopuštenje da se ovoga mjeseca obrati srpskoj javnosti pred tamošnje lokalne izbore.

"Vrlo sam zainteresiran za ishod tih izbora... Želio bih se obratiti javnosti i iznijeti svoja politička gledišta koja su važna za mene i moju političku stranku, srpsku radikalnu partiju", rekao je. (hina/metro-portal)

12.01.2010. 23:41:45
http://metro-portal.hr/nakon-godinu-dana-prekida-nastavljeno-sudjenje-vojislavu-seselju/30555/