Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2008. 21:24:34

Nakon dvije godine ruši se Ara Pacis?

Muzej koji je prije dvije godine projektirao Amerikanac 
Richard Meier, novi rimski gradonačelnik želi srušiti
Muzej koji je prije dvije godine projektirao Amerikanac Richard Meier, novi rimski gradonačelnik želi srušiti

Novi rimski gradonačelnik Gianni Alemanno izjavio je kako želi srušiti rimski muzej Ara Pacis otvoren prije dvije godine. Muzej je projektirao američki arhitekt Richard Meier, a na udaru je kritike otkako je otvorio svoja vrata 2006. Prva važna gradska građevina dovršena u povijesnom centru Rima u više od pola stoljeća, najavljivala je spremnost grada da prigrli i suvremenu arhitekturu nakon što je desetljećima okretao leđa sadašnjosti.

Međutim, prema kritičarima, nova zgrada oko oltara Augustova mira (Ara Pacis Augustae), veliko je razočaranje. U njemu se nalazi oltar nalik grobnici, što ga je prije dvije tisuće godina dao sagraditi car August. Meieru se najviše zamjeralo  zaklanjanje dviju crkava, San Rocca i San Girolama uz Hrvatski zavod Sv. Jeronima.

Povijesni centarPrva važna gradska građevina dovršena u povijesnom centru Rima u više od pola stoljeća, najavljivala je spremnost grada da prigrli i suvremenu arhitekturu. 

Meierova zgrada će biti uništena - rekao je Alemanno, iako, kako je priznao, to nije među prioritetima.

Također je istaknuo kako namjerava razmotriti i druge javne građevine, koje su nicale u Rimu tijekom mandata njegovih ljevičarskih prethodnika. Alemanno je ranije kritizirao bivšeg gradonačelnika Rima Waltera Veltronija zato što je više pažnje pridavao antičkim spomenicima i filmskim festivalima umjesto problemima infrastrukture i sigurnosti. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
04.05.2008. 21:24:34
http://metro-portal.hr/nakon-dvije-godine-rusi-se-ara-pacis/6661/