Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2011. 07:30:00
SINDROM STRANOG NAGLASKA

Nakon anestezije promijenila naglasak

Iako nikada nije bila u Europi niti živjela izvan SAD-a, Amerikanka je počeka govoriti stranim naglaskom

Karen Butler
Karen Butler (YouTube)

Amerikanka Karen Butler se nakon operacije zuba probudila s drugačijim naglaskom. Butler je jedna od rijekih osoba koje pate od "sindroma stranog naglaska" koji je obično uzrokovan ozljedom dijela mozga koji kontrolira govor, prenosi u srijedu američki javni radio NPR.

Butler je rođena u Bloomingtonu, u državi Illinois i preselila je u Oregon kao beba. Nikada nije bila u Europi ili živjela u stranoj zemlji - ona je Amerikanka, kako sama kaže "rođenjem i odrastanjem". No, ona više ne zvuči tako, jer je njezin naglasak sada mješavina engleskog i irskog, piše Hina.

Problem je počeo prije godinu i pol, kada je bila stavljena pod anesteziju a stomatolog joj je izvadio nekoliko zuba. "Zaspala sam, a kada sam se probudila usta su mi bila upaljena i natečena i smiješno sam govorila", kaže Butler. Stomatolog je rekao: "Vi ćete govoriti normalno kad otok splasne". No, otok je brzo nestao, ali strani akcent nije.

Neurolog Ted Lowenkopf, direktor Centra za moždane udare Providence u Portlandu, dijagnosticirao joj je sindrom stranog naglaska, rijetki neurološki poremećaj.

"To je obično posljedica ozljeda mozga, do koje može doći od moždanog udara, traume glave ili drugih bolesti koje mogu oštetiti tkivo mozga, poput multiple skleroze", rekao je Lowenkopf.

Drugi poznati slučajevi

Dosad je poznato oko stotinu poznatih slučajeva toga sindroma, a o prvome je izviješteno 1940. Najpoznatiji je bio slučaj jedne Norvežanke koju je pogodio šrapnel u Drugom svjetskom ratu, nakon čega je razvila njemački naglasak zbog kojeg je izopćena iz zajednice.

Ostali slučajevi uključuju Britanku iz Devona koja je razvila kineski naglasak nakon migrene, dok jedna druga Britanka nakon moždanog udara govori s francuskim naglaskom.

Lowenkopf kaže da sindrom stranog akcenta utječe samo na malo područje govora - samo na izgovor i intonaciju. Moždani udari i traume obično izazvaju oštećenja mozga i ostavljaju ljude s daleko većim problemima s govorom nego što je promjena u naglasku.

Karen Butler je možda pretrpjela mali moždani udar dok je bila pod anestezijom, ali to se neće znati sa sigurnošću bez skeniranja mozga, kazao je Lowenkopf.

U međuvremenu je moguće da Butler vrati svoj američki naglasak kroz intenzivnu terapiju govora, no za razliku od ostalih ljudi s tim sindromom koji su postali depresivni zbog promjene akcenta, ona voli novostečeni naglasak te kaže kako zbog njega više izlazi i da joj pruža dobar povod za razgovor.

02.06.2011. 07:30:00
http://metro-portal.hr/nakon-anestezije-promijenila-naglasak/59597/