Metro-portal.hr

objavljeno 30.09.2011. 18:28:00
OD BOGATIH SIROMAŠNIMA

Nakon 10 godina ponovo aktualna ideja o "Robin Hood" porezu

Zamisao je prestala biti utopija otkako je Jose Manuel Barroso u srijedu predložio uvođenje poreza na financijske transakcije koji bi godišnje uprihodio 55 milijarda eura

Fotografija vijesti

Deset godina stara ideja o porezu nazvanom „Robin Hood" ponovo je postala vrlo aktualna, nakon što je Europska komisija nedavno predložila uvođenje poreza na financijske transakcije, piše Hina.

"Scenarij kojeg se ni Hollywood ne bi posramio. Šačica veselih muškaraca i žena planira zaštititi siromašne tako što će uzeti svjetskim financijskim titanima i natjerati ih da plate svoj dio. U završnoj sceni (banka) Goldman Sachs postaje dobar Samarićanin koji prozvodi milijarde i rješava svjetske probleme", objavio je u humorističnom tonu britanski The Guardian.

Zamisao je prestala biti utopija otkako je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u srijedu predložio uvođenje poreza na financijske transakcije koji bi godišnje uprihodio 55 milijarda eura od čega bi polovica završila u europskom proračunu, a ostatak bi podijelile države članice.

Europski porez na financijske transakcije (EFTT) "obvezao bi financijski sektor da preuzme svoj dio odgovornosti u krizi", napisao je početkom ljeta francuski list Le Monde i ocijenio da "nijedan drugi porez o kojem se pregovara ne bi donio tolike prihode".

Prema nekim studijama na koje se Le Monde poziva, porez od 0,05 posto prikupio bi do 200 milijarda eura godišnje u Europskoj uniji. Bruxelles je predložio 0,1 posto za transakcije na burzama za dionice i obveznice te za ostale financijske proizvode 0,01 posto, što bi godišnje donijelo 55 milijardi eura.

Velika većina Europljana priželjkuje da financijski sektor ponese svoj dio tereta za krizu koju je upravo on izazvao.

Porez podržava više od 61 posto Europljana, prema Eurobarometru, a podržava ga i 65 posto Britanaca, što znači da javnost ne dijeli mišljenje svoje vlade koja je najveći protivnik EFTT-a strahujući da bi naštetio poslovanju londonskog Cityja.

Više od tisuću ekonomista, među kojima su i dobitnici Nobelove nagrade, pozvali su G20 na hitnu akciju, a nedavno se za EFTT izjasnio i najbogatiji čovjek svijeta Bill Gates.

30.09.2011. 18:28:00
http://metro-portal.hr/nakon-10-godina-ponovo-aktualna-ideja-o-robin-hood-porezu/63831/