Metro-portal.hr

objavljeno 10.08.2017. 11:31:00
EH, DA ...

Naknade vraćene, carinski rat gotov?

Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te iznosi 90,00 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija

Tolušić se ispravio, leti li iz Vlade?
Tolušić se ispravio, leti li iz Vlade? (Arhiva)

Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća, priopćeno je iz ministarstva.

Do promjene pravilnika došlo je nakon žestokih reakcija susjednih zemalja pogođenih ovim mjerama, te nakon što je premijer Andrej Plenković prije dva dana najavio takvu mogućnost.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima. Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te iznosi 90,00 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. kolovoza 2017. u Narodnim novinama br. 79/2017.

Sa susjednim državama  je dogovoreno da od petka nema trgovinskih blokada na granicama. Nadalje, u suradnji sa susjednim državama analizirat ćemo cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu.

U kratkom roku očekujemo sastanak na temu korištenja agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za uporabu u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima.

Zaštita potrošača će i nadalje biti prvi prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća provodit će se istim intenzitetom. Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim standardima - neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti.

Ministarstvo poljoprivrede će, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u trgovinama u Hrvatskoj.

10.08.2017. 11:31:00
http://metro-portal.hr/naknade-vracene-carinski-rat-gotov/106650/