Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2012. 11:21:48
NAJVAŽNIJI OBROK U DANU

Najzdraviji doručak po mišljenju stručnjaka

Pošto se po jutru dan poznaje vrlo je važno kvalitetno doručkovati, a balansirani objed ne samo da doprinosi zdravlju već pozitivno utječe i na liniju

Fotografija vijesti

Svi smo čuli izreku "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak", no to nije samo narodno naklapanja ili bapska priča, jutarnji objed je znanstveno dokazano ključan za zdravlje. Ispravna hrana za doručak priprema nas za dan pred nama jer pokreće metabolizam i osigurava prijeko potrebnu energiju, a pošto je apetit pod kontrolom neželjeni kilogrami se lakše tope.

No, što jesti ujutro? Studija sveučilišta Missouri iz 2011. godine pokazala je da obrok bogat proteinima smanjuje glad tokom dana, odnosno ljudi su duže siti i rjeđe dolaze u napast da "prigrizu" nešto usput, a time se reducira unos masnoća i kalorija.

Oz Garcia, nutricionist čije savjete slušaju brojne holivudske zvijezde među kojima su i Hilary Swank i Naomi Campbell, preporuča da se za doručak pojede omlet od dva bjelanjka, jednog žutanjka, špinata i rajčica, a desert neka bude voćna salata od bobičastog voća.

Cristina Rivera, dijetetičaka i savjetnica za prehranu, pak preporuča hranu koja će osigurati mišićima i mozgu dovoljno energije kako bi se izbjeglo da tokom dana tijelo počne žuditi za šećerom. Zobena kaša s obranim mlijekom koja je začinjena cimetom i sušenim brusnicama bogata je ugljikohidratima, kalcijem, vitaminom D, proteinima te omega-3 nezasićenim masnim kiselinama i snažnim antioksidansima.

Keith Ayoob, dijetetičar i izvanredni profesor pedijatrije na medicinskom fakultetu Albert Einstein, preporuča da se dan započne s voćem i bezmasnim mlijekom, a kasnije tokom jutra treba unijeti bjelančevine, bilo iz grčkog jogurta ili tvrdo kuhanog jaja. Uz doručak se može pojesti malo slastica, najbolja je tamna čokolada, jer je metabolizam ujutro dovoljno jak da sagori višak kalorija, a uz to smanjuje se eventualna žudnja za slatkim tokom dana.

Kim Snyder, osobni nutricionist brojnih holivudskih zvijezda među kojima su Drew Barrymore i Channing Tatum, počinje dan s frapeom od voća i povrća iz organskog uzgoja. U piću idu zelena salata, celer, špinat, jabuke, kruške, banane i limun. Ovakav doručak osigurava tijelu dovoljno esencijalnih vitamina, minerala, enzima, antioksidansa i cjelovitih vlakana.

Keri Gans, dijetetičarka i autorica knjige The Small Change Diet, svaki dan započinje zobenom kašom spravljenom s nemasnim mlijekom, svježim sirom, chia sjemenkama  i cimetom. Iz zobene kaše dobivaju se cjelovita vlakna, kalcij i vitamin D dolaze iz mlijeka i svježeg sira, a omega-3 nezasićene kiseline iz chia sjemenki.

16.04.2012. 11:21:48
http://metro-portal.hr/najzdraviji-dorucak-po-misljenju-strucnjaka/70100/