Metro-portal.hr

objavljeno 24.09.2015. 18:06:00
SJAJNO!

Najzdravije svakodnevne namirnice

Sve će ove namirnice donijeti puno koristi vašem zdravlju, a kako se ne radi o nekim egzotičnim plodovima, potrudite se i imajte ih uvijek u kući

Zdrava hrana za svaki dan
Zdrava hrana za svaki dan (Arhiva)

Avokado - prema nekim studijama snižava kolesterol za čak 22 posto. Avokado također sadrži velike količine kalija koji pomaže sniziti krvni tlak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontroliranja visokog tlaka je konzumirati dovoljno kalija

Brokula - manja porcija brokula sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K - koji je iznimno važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Jednaka količina brokule može spriječiti razvoj raznih malignih bolesti. 

Češnjak - odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može spriječiti razvoj bakterija, poput E. coli

Čokolada - samo nekoliko kockica čokolade na dan može sniziti visoki krvni tlak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i kolesterol.

Krumpir - jedan crveni krumpir sadrži 66 mikrograma folne kiseline (vitamin B skupine) koja je neophodna za razvoj i rast djeteta. Jedan slatki krumpir je prepun vitamina A koji je zadužen za jačanje imuniteta.

Limun - jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdravu razinu kolesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu spriječiti razvoj stanica raka. Dodajte kriškicu limuna šalici zelenog čaja. Jedna studija je dokazala kako citrusi u tijelu pomažu apsorbirati antioksidante iz zelenog čaja za čak 80 posto!

Losos - odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su povezane sa smirivanjem depresija, srčanih oboljenja i karcinoma.

Mahunarke - jedete li mahunarke četiri puta na tjedan možete smanjiti rizik od srčanih bolesti za 22 posto, a ta ista navika može smanjiti rizik od razvoja raka dojke. Što je mahunarka tamnija, to više antioksidanta sadrži. Jedno je istraživanje pokazalo kako crni grah ima 40 posto više antioksidanata od ostalih vrsta graha.

Orasi - sadrže najviše omega- 3 masnih kiselina, koje snižavaju kolesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.Špinat - najveća blagodat špinata je količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 posto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, željeza, mangana i kalija.

 

24.09.2015. 18:06:00
http://metro-portal.hr/najzdravije-svakodnevne-namirnice/94071/