Metro-portal.hr

objavljeno 12.07.2019. 15:00:00
SAVJETI

Najzdravija ulja za vašu kuhinju

Koristite li i najzdravije masnoće u pripremi hrane, a one imaju nisku točku izgaranja, nećete ništa dobro napraviti

Prava su ovakva ulja...
Prava su ovakva ulja... (Arhiva)

Ulja na kojima planiramo peći namirnice ili ih kuhati trebaju imati što višu točku izgaranja. Riječ je o temperaturi na kojoj ulje počinje gorjeti i otpuštati u hranu kancerogene spojeve. 

Koristite li i najzdravije masnoće u pripremi hrane, a one imaju nisku točku izgaranja, nećete ništa dobro napraviti. Štoviše, unijet ćete u organizam štetne tvari i potaknuti upalne procese.

Stoga, evo koja ulja trebate koristiti:

Ghee - točka izgaranja gheeja je vrlo visoka - oko 250 Celzijevih stupnjeva. Ghee je pročišćen maslac i smatra se jednom od najzdravijih vrsta masnoća, zbog čega je jako cijenjen u ajurvedskoj medicini. Sadrži vitamine A, E i K2 te kiseline koje smanjuju upale u tijelu i masnoće. Odličan je izbor za pečenje i kuhanje. 

Kokosovo ulje - točka izgaranja hladno prešanog kokosovog ulja je oko 170 Celzijevih stupnjeva. Sadrži laurinsku kiselinu koja je dobra za srce i krvne žile, a ima i antikancerogena svojstva. S kokosovim uljem se ne treba pretjerivati. U umjerenim količinama dobro je za zdravlje. Naš savjet: probajte palačinke pripremljene na kokosovom ulju.

Maslinovo ulje - točka izgaranja maslinovog ulja je oko 170 Celzijevih stupnjeva. Djevičansko maslinovo ulje nije pogodno za pripremu namirnica na visokim temperaturama, dok rafinirano ima višu točku zagrijavanja, ali ni blizu toliko hranjivih tvari kao što ima hladno prešano. Djevičansko maslinovo ulje idealno je za dovršavanje jela te za salate.

Ulje algi - točka sagorjevanja ovog ulja je oko 250 Celzijevih stupnjeva. Može se koristiti za kuhanje, pečenje ili dresinge za salatu. Njegova mana je što je preskupo. 

Ulje avokada - ima najvišu točku izgaranja - oko 270 Celzijevih stupnjeva. Izuzetno je stabilno. Sadrži oleinsku kiselinu koja pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka te potiče sagorjevanje masnoća i mršavljenje. Ulje avokada sadrži i karoten koji poboljšava zdravlje očiju.

12.07.2019. 15:00:00
http://metro-portal.hr/najzdravija-ulja-za-vasu-kuhinju/119513/