Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2009. 22:49:50
AMERIČKI KONGRES

Najviši dužnosnici SAD-a branili strategiju za Afganistan

Robert Gates, Hillary Clinton i Mike Mullen zdušno su podupirali Obamin plan o pojačanjima a najčešće riječi su bile talibani i al-Kaida

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Najviši dužnosnici američke vlade u utorak su na saslušanju u Kongresu rekli da je razmještaj još 30.000 američkih vojnika u Afganistanu ključan kako bi se zaustavio zamah talibana u području koje je središte svjetskog islamskog ekstremizma.

U saslušanju pred senatskim odborom za oružane snage ministar obrane Robert Gates, državna tajnica Hillary Clinton i zapovjednik združenog stožera admiral Mike Mullen izloženi su oštrim pitanjima i demokrata i republikanaca, posebno zbog objave rasporeda američkog povlačenja iz Afganistana, koje treba početi za 19 mjeseci.

"Neuspjeh u Afganistanu značio bi da bi talibani preuzeli većinu zemlje i da bi se obnovio građanski rat. Područja pod talibanskim nadzorom ubrzo bi opet postala utočište za Al-Kaidu, kao i okupljalište pobunjeničkih militantnih skupina koje su u ofenzivi u Pakistanu", rekao je ministar Gates.

Pobunjenici već imaju dominantan utjecaj u 11 od 34 afganistanske pokrajine, kazao je admiral Mullen.

Gates i Clinton su rekli kako SAD očekuje od svojih saveznika da ojačaju NATO-ove snage u Afganistanu i pruže civilnu pomoć susjednom Pakistanu u borbi sa sve većom pobunom tamošnjih talibana.

Clinton je najavila da će u četvrtak otputovati u Bruxelles na sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a te da će "početi proces osiguravanja dodatnih savezničkih obveza u postrojbama, instruktorima za obuku i sredstvima"."Tražit ćemo oko 5.000 do 7.000 vojnika od NATO-a te očekujemo da saveznici preuzmu više tereta u vježbama, opremanju i financiranju afganistanske vojske i policije", rekao je Gates na saslušanju.

SAD želi da NATO-ovi saveznici preuzmu veću odgovornost za sjeverne i zapadne dijelove Afganistana, kako bi se američke snage mogle usredotočiti na borbu s talibanima u njihovim uporištima na jugu i istoku zemlje, dodao je.

Predsednik odbora za oružane snage demokratski senator Carl Levin podupro je najavu predsjednika Baracka Obame o stavljanju težišta na uvježbavanje i brzo povećanje broja afganistanskih snaga sigurnosti. Međutim, izrazio je sumnju u brzo slanje velikih američkih snaga dok su afganistanske snage još slabe i malobrojne.

Vodeći republikanac u odboru senator John McCain kazao je da je Obama "donio pravu odluku" o slanju 30.000 vojnika, no snažno se usprotivio onomu što je nazvao "samovoljnim" određivanjem datuma povlačenja, u srpnju 2011.

"Time se šalje pogrješna poruka i našim prijateljima i našim neprijeteljima. Jačaju se Al-Kaida i talibani, a čini se manje vjerojatnim da će pristaše afganistanske vlade riskirati živote da bi poduprli američke napore", ocijenio je McCain.

Prava izlazna stetegija je "uspjeh", rekao je McCain, istaknuvši kako je pravo vrijeme da se američke postrojbe vrate kući uz počasti tek onda kad se stanje na terenu odlučno promjeni na bolje.

Ministar Gates je početak povlačenje opisao kao postupan prijenos nadzora na afganistanske vlasti u područjima koja nisu prijeporna, te najavio da će u prosincu 2010. biti provedena "temeljita revizija" kako bi vlada odlučila može li početi s povlačenjem u srpnju 2011.

Na saslušanju vladinih dužnosnika u Senatu nije bilo uobičajenih proturatnih prosvjednika, osim nekolicine pripadnika pacifističke skupine "Code Pink".

Gates, Clinton i Mullen u utorak svjedoče i pred odborom za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa.

Prije saslušanja u Senatu potpredsjednik Joe Biden, koji je među vladinim čelnicima slovio kao protivnik pojačanja za Afganistan, gostovao je na više TV mreža gdje je izrazio potporu Obaminu planu.

Naglasio je kako su sužavanje ciljeva američke misije u Afganistanu na borbu s Al-Kaidom i talibanima te jačanje obuke afganistanskih snaga i plan za povlačenje bili ključni za njegovu potporu slanju još 30.000 vojnika u idućih šest mjeseci. S njima će američki kontingent u Afganistanu narasti na 100.000 vojnika, uz 45.000 vojnika iz zemalja NATO-a.

General David Petraeus, zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku, uključivo Irak i Afganistan, izjavio je u srijedu da se Obamin plan temelji na dvostruku pristupu - uklanjanju većine vodećih pobunjenika uz istodobno približavanje lokalnim čelnicima i talibanskim predstavnicima koji se mogu pridobiti za suradnju s vladom u Kabulu. (hina/metro-portal)

02.12.2009. 22:49:50
http://metro-portal.hr/najvisi-duznosnici-sad-a-branili-strategiju-za-afganistan/27747/