Metro-portal.hr

objavljeno 12.02.2008. 23:42:24

Najveći skok na Burzi u zadnje dvije godine!

Ulagačima zavladao krajnji optimizam

Fotografija vijesti

Jučer je na Zagrebačkoj burzi cijena dvadeset i sedam dionica u sastavu Crobexa porasla, a samo su tri dionice izgubile na vrijednosti.  Crobex je porastao 4,06 posto i završio dan na 4180,88 bodova.

Dramatične oscilacije

Ekstremnom optimizmu domaćih ulagača razlog je sklonost pretjerivanju, ocjenjuje SEEbiz. Nešto što je dan prije vrijedilo 1.100 kuna jučer je pak vrijedilo 1.300 kuna, a da se praktički ništa nije promijenilo.

Dramatične oscilacije cijena dionica uvjetovane su isključivo promjenama raspoloženja ulagača, koji su samo dan ranije izražavali ekstremni pesimizam, da bi jučer otišli u sasvim drugu krajnost, generirajući odjednom posve idiličnu sliku tržišta, piše SEEbiz.

Prema teoriji analitičara portala Business.hr, uzrok jučerašnjeg iznenadnog skoka je u tome što sve više investitora smatra da su dionice dovoljno pojeftinile te da je vrijeme za kupnju ili dokup na kojem se u dogledno vrijeme može ostvariti solidan prinos.

Bilo kako bilo, jučer je broj dobitnika po prvi puta u posljednjih mjesec dana  prešao 50 posto, a dobitnici su odnijeli čak 88 posto ukupnog prometa dionicama.

Najveći dobitnik dana bio je Optima telekom, kojem je cijena dionica porasla za više od 20 posto. U likvidnostisu vodile Laguna Novigrad i Dalekovod, a HT je bio na trećem mjestu s novim blagim porastom cijena na zaključnih 296 kuna.  

Jučer je na Zagrebačkoj burzi zabilježeno i 23 blokade trgovanja dionicama, najvećim dijelom zbog porasta cijene bez postojanja novih materijalnih činjenica koje bi mogle utjecati na njega.

Oporavak- Crobex je jučer porastao 4,06 posto, na 4180,88 bodova, što nije zabilježeno od 1. veljače 2005.
- Gotovo sve dionice na Zagrebačkoj burzi jučer su zabilježile porast cijene, a kod nekih je skok bio i 20 posto.
- Dionica HT-a i dalje se oporavlja i jučer je ponovno porasla za 0,49 posto.
- Atlansta plovidba i IGH porasle su za više od sedam posto.
- Ina se oporavlja i zabilježila je 2,6 posto rasta.
Koliko će trajati?

Iako je promjena trenda došla kao dugoočekivano osvježenje na domaće tržište, tek će idući dani pokazati radi li se o dugotrajnijoj promjeni ili je to tek kratkotrajan predah, upozorava Bankamagazine. Crobex indeks je ove godine izgubio više od 20% svoje vrijednosti.

Psihologija na domaćem tržištu puno je bitnija od egzaktnih pokazatelja, smatraju u Lideru, pa tako dionice izlistane na Zagrebačkoj burzi padaju puno više kada velike burze doživljavaju korekciju, a puno se brže oporavljaju kada iz svijeta stigne kakva dobra vijest. 

Piše: METRO
12.02.2008. 23:42:24
http://metro-portal.hr/najveci-skok-na-burzi-u-zadnje-dvije-godine/2860/