Metro-portal.hr

objavljeno 07.07.2015. 10:12:00
CIJENE GORIVA

Najveći skok cijene autoplina od liberalizacije

Prema informacijama portala cijenegoriva.info litra ove vrste goriva skočila je za čak 36 lipa, što je najviše od kada je tržište liberalizirano u veljači 2014.

Plin je skočio čak 36 lipa
Plin je skočio čak 36 lipa (Arhiva)

Spremnik od 50 litara autoplina u utorak je poskupio čak 18 kuna. Naime, prema informacijama portala cijenegoriva.info litra ove vrste goriva skočila je za čak 36 lipa, što je najviše od kada je tržište liberalizirano u veljači 2014. (i od kada je portal krenuo i sustavno prati cijene). Dakle, litra autoplina prodaje se oko 3,89 kuna, ovisno o kompaniji.

Poskupljenje je zahvatilo i ostale derivate. Tako je, prema informacijama portala cijenegoriva.info, Eurosuper 95 poskupio za 6 lipa i prodaje se po cijeni od 10,32 odnosno 10,31 kunu. Plinski centar Zagreb je deset lipa jeftiniji (10,21kn).

Litra Eurodizela također je poskupila, ali za dvije lipe, iako neke kompanije nisu mijenjale cijenu jer su prošloga tjedna prodavale nešto skuplji Eurodizel (Crodux i Lukoil).

„Uzrok porasta cijena motornih benzina je porast tečaja dolara u odnosu na kunu, dok je su slučaju dizelskog goriva porast tečaja kompenziran padom cijena dizelskoga goriva na mediteranskoj burzi", objasnili su nam iz Lukoila. Graf kretanja tečaja dolara i kune, nalazi se niže u priopćenju kako bi točno vidjeli taj utjecaj.

Zanimljivo je kako je na svjetskim tržištima barel nafte pao na samo 56 dolara, što je gotovo 10 posto manja cijena nego prošlog tjedna. To je ujedno i najniža cijena sirove nafte o posljednja tri i pol mjececa! Ukoliko se zadrži ova niska razina cijene na svjetskim burzama (što ovisi i o situaciji s Grčkom) i trend se prelije na „Mediteransko tržište", i ako tečaj dolara i kune ne bude previše rastao, možda se čak i dogodi pad cijena goriva u idućim tjednima. Ukoliko, naravno tog pada bude zbog utjecaja turističke sezone i većeg priljeva automobila u Hrvatsku. 

07.07.2015. 10:12:00
http://metro-portal.hr/najveci-skok-cijene-autoplina-od-liberalizacije/92728/